Ракети летять, а дітям нікуди сховатись: у Збаражі директор ліцею нехтує заходами безпеки

Опубліковано в Соціум 14.05.2023
У Збаразькому ліцеї №1 вже понад рік незаконно триває навчальний процес, а безпекою дітей керівництво навчального закладу зовсім не переймається. 

Батьки б’ють на сполох, адже згідно з рішенням суду, експлуатацію приміщення заборонили ще у січні минулого року. Причиною для такого рішення стала низка порушень вимог нормативних актів у сфері техногенної та пожежної безпеки. Та незважаючи на реальну загрозу, школа продовжує працювати. І це в час, коли щосекунди існує небезпека ворожих ракетних обстрілів.

Вимоги пожежної безпеки у ліцеї вперто ігнорують

У 2020 році працівники ДСНС виявили численні порушення пожежної безпеки у Збаразькому ліцеї № 1. Відтак, директорку школи Оксану Богатюк зобов’язали їх усунути для безпечного проведення навчального процесу. У червні 2021 року провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям знову навідався у ліцей з перевіркою. Як виявилося, очільниця навчального закладу Оксана Богатюк не виконала низку вимог пожежників, запропонованих у приписі від 2020 року.

Керівництво ліцею проігнорувало понад десяток порушень нормативних актів у сфері техногенної та пожежної безпеки. Серед них: з`єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів не здійснено належним чином; будівлю не обладнано пристроями від прямих попадань блискавок; в коридорі другого поверху влаштована перегородка, яка перекриває шлях евакуації до сходової клітки; у приміщенні їдальні не влаштований другий евакуаційний вихід; не здійснено вогнезахисне обробляння дерев`яних елементів горищних покриттів засобами вогнезахисту; приміщення не забезпечені первинними засобами пожежогасіння тощо.

Навчання триває усупереч рішенню суду!

Аби попередити небезпечні наслідки, пожежні інспектори звернулися із позовом до суду.

Так, судом встановлено, що директорка школи Оксана Богатюк порушила вимоги Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про об`єкти підвищено небезпеки», Правил техногенної безпеки, затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України від 05.11.2018 № 879, Постанову КМУ № 956 від 11.07.2020 «Про ідентифікацію та декларування безпеки об`єктів підвищеної небезпеки», Положення про паспортизацію потенційно небезпечних об`єктів, затвердженого Наказом МНС України від 18.12.2000 №338, Правила пожежної безпеки для об`єктів зберігання, транспортування та реалізації нафтопродуктів.

Наявність багатьох порушень у сфері пожежної безпеки стали підставою для звернення УДСНС України у Тернопільській області до суду з адміністративним позовом.

Так, рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 10.01.2022 у справі № 500/5880/21 позов пожежників було задоволено. Правосуддя повністю зупинило експлуатацію приміщення Збаразького ліцею № 1 до повного усунення порушень.

Замість того, щоб виконати вимоги пожежників, директорка ліцею Оксана Богатюк вирішила оскаржити рішення суду в апеляційній інстанції. Втім, програла. До того ж, апеляційний суд постановою від 13.04.2022 також підтвердив наявність порушень пожежної безпеки в школі.

У небезпеці – кілька сотень учнів та педагогів

Попри те, що судом заборонено експлуатацію приміщення ще з січня 2022 року, навчання в ліцеї триває! Не виконуючи судове рішення, очільниця школи ставить під загрозу життя понад 800 учнів та більше 60 педагогічних працівників. Особливо небезпечно знаходитися в такій будівлі у час війни, коли щосекунди існує ризик ракетного обстрілу.

Цікаво й те, що на таке свавілля керівництва ліцею не реагують й працівники ГУДСНС в Тернопільській області. Це свідчить про неналежне виконання ними службових обов’язків чи навіть корупційну складову.

Вже відкрито кримінальне провадження 

Батьки учнів Збаразького ліцею № 1 щодня хвилюються, коли відправляють своїх дітей на уроки. Нещодавно вони підготували колективне звернення до вищого керівництва держави, обласної прокуратури та військової адміністрації. У документі просять притягнути до відповідальності директорку та працівників ГУДСНС.

Також цією проблемою вже зайнялися громадські організації. Так, ГО «Громадська Люстраційна Рада Тернопільщини» закликає генпрокурора, очільників Національної поліції України та ДСНС, Офіс президента України та обласну владу вжити негайних заходів щодо бездіяльності директорки ліцею Оксани Богатюк.

За нашою інформацією, прокуратура відкрила кримінальне провадження у цій справі за статтею 382 ч.2 ККУ. Йдеться про умисне невиконання службовою особою вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню. Вчинення таких дій, відповідно до статті, карається штрафом від семисот п'ятдесяти до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

52998df8 cc28 4160 87c2 c4048551e7c5

fb403f36 8f6d 49c8 a0e6 51c314dbc152

ac649290 9ef4 4397 8f74 a9bb8ab9316f

768e0187 bac0 4a6c ad53 40a49b966be0

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.