Вигнати Москву із церкви: чого бояться депутати Тернопільщини?

Опубліковано в Соціум 11.08.2022

П’ять місяців повномасштабної війни так і не спонукали владу до заборони чи бодай обмеження діяльності московського патріархату в Україні. Незважаючи на зафіксовані випадки допомоги попами ворогу, складування зброї у храмах та відмову визнавати російську агресію війною. До слова, всього лиш за перші три місяці повномасштабної війни до Православної церкви України з московського патріархату перейшли близько 600 громад.

Жодна область за майже півроку кровопролитної війни так і не прийняла звернення до центральної влади із закликом запустити процеси ліквідації осередків «русского міра» на українській території. В тому числі й Тернопільська, на півночі якої і досі функціонують Почаївська Лавра та ряд церков МП.

12 квітня на сайті облради була зареєстрована петиція, в якій авторка Леся Кударевко закликала Тернопільську обласну раду підтримати законопроєкт про заборону діяльності УПЦ МП в Україні, зареєстрований у Верховній Раді народною депутаткою від ВО «Свобода» Оксаною Савчук ще в березні.

Петицію підтримав і голова облради Михайло Головко, котрий нагадав жителям Тернопільщини, що згідно із законом «Про колаборацію» всі, хто співпрацює з країною-агресором, підпадають під кримінальну відповідальність.

Однак на початку травня сесія облради, де мали би розглянути петицію, не відбулася. Причина – не вдалося зібрати кворуму. Хоча перед тим на нараді голів депутатських фракцій всі одноголосно висловлювалися «за» піднятих у петиції питань.

Відтак Михайло Головко під час слухань, організованих Комітетом Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, закликав народних депутатів дослухатися до жителів громад не тільки Тернопільщини, а й всієї України та прийняти рішення щодо заборони діяльності УПЦ МП, яка працює проти українського народу. І додав, що неодноразово депутати обласної ради зверталися до керівництва держави щодо передачі з управління УПЦ МП Почаївської лаври.

Однак, незважаючи на те, що до слухань ВРУ долучилися й більше ста фахівців різних галузей, законопроєкт № 7204 «Про заборону Московського патріархату на території України» досі не потрапив до сесійної зали. Хоча ще з початку червня на Тернопільщині розпочали збір підписів на його підтримку і сьогодні число підписантів вже сягнуло 50 тисяч.

Так само як досі не вдалося зібрати сесію облради для невідкладного розгляду звернення до Президента, Голови Верховної Ради, народних депутатів та обласних рад України щодо заборони діяльності Української православної церкви московського патріархату в нашій державі.

Уже понад місяць триває збір підписів серед депутатського корпусу про скликання обласної ради заради цього питання, однак, за моєю інформацією, на сьогодні вдалося отримати згоду лише 15 із 64-х депутатів. Свої підписи наразі поставили тільки обранці зі «Свободи», а також двоє депутатів від «ЄС». Решта ж («Батьківщина», «Довіра», «Слуга народу», «За майбутнє», група «Опозиція» та решта фракції «ЄС») з різних приводів ставити свої підписи не готові. Хоча їхні виборці, судячи з опитувань, однозначно й категорично виступають за припинення діяльності ворожих релігійних осередків. Що це: страх, політичні маневри, а чи банальне небажання брати участь у доленосних державних рішеннях?

ДОВІДКА:

– 25 лютого 2022 року у Київській області, біля Гостомеля, був затриманий протоієрей російської православної церкви в Україні, який допомагав російській армії.

– 16 березня 2022 року у Києві затримали священника російської православної церкви в Україні отця Онуфрія. Під час обшуку його будинку було виявлено, що він співпрацював зі спецслужбами рф. Він передавав інформацію про блокпости та об’єкти критичної інфраструктури в Україні.

– Після вторгнення на Дніпропетровщині та Кіровоградщині правоохоронці викрили священників УПЦ МП, які закликали вірян підтримувати окупаційні війська. Співробітники Державної прикордонної служби затримали біля Харкова автомобіль із трьома пасажирами, які виявилися шпигунами. Затримані – представники УПЦ МП.

– У Сєвєродонецьку викрили священнослужителя російської церкви, котрий передавав ворогу відомості про дислокацію українських військ.

– Ще в березні 2021 року на сайті Кабміну була зареєстрована петиція про те, що використання Почаївської лаври Українською православною церквою Московського патріархату повинне бути припинене шляхом розірвання договору оренди та передане Православній церкві України.

– У грудні 2019 року редакція газети «Кримська світлиця» отримала скан-копію угоди між командувачем Чорноморського флоту РФ і митрополитом Сімферопольським і Кримським Лазарем від 2 квітня 2015 року щодо співпраці.

– 8 вересня 2019 року у тимчасово окупованому Донецьку бойовики урочисто відкрили погруддя російському імператорові Миколі II в донецькому селищі Гірник на території поки недобудованого храму на честь Святих царствених мучеників. Установці бюста російському імператору також сприяв митрополит Донецький і Маріупольський УПЦ МП Іларіон.

– У серпні 2019 року з благословення митрополита Тернопільського та Кременецького Сергія на Тернопільщині організовуються туристично-паломницькі поїздки в окупований Крим. Відповідні рекламні оголошення про «паломнічество в Крим» розмістили біля храмів УПЦ МП на Тернопільщині.

– В червні 2019 року десятки чоловіків, які прямували до Почаївської лаври з учасниками Хресної ходи УПЦ МП, були одягнені в чорні футболки, написи на яких закликали готуватись до війни та які були роздані паломникам організаторами — представниками Кам’янець-Подільської єпархії УПЦ (МП).

– 28 червня 2018 року Митрополит УПЦ МП Сімферопольський і Кримський Лазар (Швець) відслужив молебень для російських військ, визнавши Росію «нашою Вітчизною» і «великою морською державою». На молебні були присутні прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв і інші високопоставлені чиновники РФ.

– 12 січня 2018 року Герой України генерал-майор ЗСУ Ігор Гордійчук розповів, що в Святогірській лаврі УПЦ (МП) від самого початку російської збройної агресії переховували зброю й більше 100 терористів: чеченський загін спецназу та кадирівців.

– 11 січня 2018 року СБУ провела обшуки у «бойового крила» Запорізької єпархії УПЦ (МП): ГО “Союз православний «Радомир», під час яких було вилучено незареєстровану автоматичну вогнепальну і холодну зброю, значну кількість набоїв, медалі «патріот Росії», проросійську символіку вказаної організації, роздруківки з текстами антиукраїнського змісту.

– На початку 2018 року священник УПЦ (МП) Євген Молчанов відмовився відспівувати загиблу однорічну дитину, яка була хрещена у церкві Київського патріархату, оскільки, за його словами, у такому разі дитина вважалася нехрещеною.

– 8 травня 2015 на урочистому засіданні Верховної Ради керівництво УПЦ (МП) на чолі з предстоятелем церкви Онуфрієм не захотіло вставати під час вшанування в Раді бійців АТО, коли Президент Петро Порошенко зачитував імена Героїв України, які отримали це звання під час антитерористичної операції.

– 5 серпня 2014 тимчасовий глава УПЦ (МП), митрополит Онуфрій в інтерв’ю власній прес-службі виступив із засудженням антитерористичної операції (АТО) на Донбасі, а також відмовився визнавати причетність керівництва Російської Федерації до дестабілізації ситуації на сході України. Російських терористів-найманців священнослужитель називає не інакше як «наші одновірці та брати», а проведення АТО — «братське кровопролиття». Українські військовослужбовці, за словами Онуфрія, не захищають свою Батьківщину, а діють в «інтересах Заходу».

– У листопаді 2008 року митрополит Онуфрій публічно заявив, що Голодомор 1930-х років український народ «заслужив» сам: «Голодомор — это было вразумление, усмирение со стороны Господа нашей гордыни».

І, насамкінець, ЗРК ППО С-300 «Тріумф» у Криму, які рашисти зараз використовують для ударів по українських містах, були раніше урочисто освячені кліриками УПЦ (МП) в районі мису Фіолент.

Євген Бартків, депутат Тернопільської міської ради трьох скликань, секретар Тернопільської міської ради 2002-2006 рр.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.