Версія для друку

Понад три тисячі росіян, відповідальних за агресію: Микола Люшняк розповів, хто потрапить до українських санкційних списків

Опубліковано в Соціум 02.08.2022
Народний депутат з Тернопільщини Микола Люшняк розповів, хто потрапить до українських санкційних списків. 

Днями у Верховній Раді України зареєстрували проєкт Постанови про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Документ пропонує РНБО застосувати персональні санкції щодо росіян, які системно та активно підтримують війну проти України, створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України.

Один із головних співавторів постанови  – народний депутат з Тернопільщини Микола Люшняк.

– Це – наймасштабніший список підсанкційних російських військових злочинців за весь час війни з росією. Тепер слово за Верховною Радою. Застосування до цих осіб українських санкцій – це перший крок до санкцій міжнародних! Більше ніж 500 сторінок з інформацією про 3775 росіян, щодо яких пропонується застосувати санкції. Рекомендує також цей список для використання РНБО,  розповів Микола Люшняк.

Політик каже, постанова також забезпечить створення передумов для примусового вилучення в Україні об’єктів права власності  резидентів рф, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку росія розв’язала і веде проти України.

Підсанкційні росіяни поділені на 5 груп, пояснив Микола Люшняк.

Перша, 110 осіб – організатори війни в Україні, а саме членів Радбезу росії та посадових осіб МО. Зокрема, Медведєв, Матвієнко та інші чиновники, які напряму відповідальні за ведення військових дій.

Друга, 1536 осіб – ті, хто забезпечують політичну підтримку російських воєнних дій в Україні. Депутати Думи, сенатори, чиновники місцевого рівня та регіональні чиновники, а також представники путінської партії.

Третя, 884 особи – ті, хто сприяє економічному та фінансовому забезпеченню російських воєнних дій в Україні. Чиновники виконавчих органів влади, державні банкіри, керівники державних фондів та державних компаній, серед яких "Газпром", "Роснефть", "Аерофлот", "РЖД" тощо. А також задіяні у бізнес-схемах режиму: дочки путіна Марія Воронцова та Катерина Тихонова; мати і бабуся Аліни Кабаєвої та власники елітної нерухомості і значних бізнес-активів – Любов Кабаєва та Зацепіліна Анна.

Четверта, 661 особа – пропагандисти та ідеологи війни, а також публічні особи, які підтримали війну проти України, зокрема блоґери, діячі науки та культури, спортсмени тощо. Серед них Скабєєва, Соловйов, Симоньян, Захарова, Басков і Газманов, та діячі культури, які підписали відкритий лист щодо "підтримки рішення президента Росії розпочати військову операцію з денацифікації України та захисту республік Донбасу".

П’ята, 584 особи – чиновники, які залучені до придушення антивоєнних рухів всередині росії. Це слідчі, прокурори, судді та спецпризначенці.

– Переконаний, що цей проєкт постанови буде ухвалений і допоможе покарати кожного, хто винен у війні росії проти України. Ніхто не зможе прикинутись «харошим рускім» і уникнути відповідальності,  резюмував Микола Люшняк.