У Тернополі завершується суд у справі ректора педуніверситету, якого звинувачують у корупції на суму понад пів мільйона

Опубліковано в Соціум 23.07.2022
21 липня у Тернопільському міськрайонному суді відбулося останнє засідання у справі щодо ймовірного вчинення ректором ТНПУ Богданом Буяком корупційних дій. А вже у понеділок, 25 липня, суд оголосить вирок.
 
Нагадаємо, ректора Тернопільського національного педагогічного університету Богдана Богдановича Буяка звинувачують у вчиненні адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч. 1 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йдеться про відповідальність за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та обмежень щодо запобігання корупції.
 
Закупівлі у … рідного брата
 
Ректора педуніверситету підозрюють у проведенні публічних закупівель у змові з родичами. Промоніторивши фінансові операції Тернопільського національного педагогічного університету, журналістам вдалося з’ясувати, що Богдан Буяк проводить закупівлі через фірми близьких йому людей. Фігурує компанія під назвою ТОВ «Маркетинг-центр «Далі», яка належить рідному брату (!) ректора – Андрію Буяку.
Та найцікавіше, що Андрій Буяк вийшов з числа засновників ТОВ «Маркетинг-центр «Далі», а згодом оформився простим бухгалтером. Ймовірно, саме для того, аби приховати свою причетність до фірми.
 
За даними Prozorro, ТОВ «Маркетинг-центр «Далі» з часу перебування на посаді ректора ТНПУ Богдана Буяка стала переможцем закупівель, пов’язаних з наданням послуг чи виготовленням поліграфічної продукції для ТНПУ, на загальну суму понад 520 тис. грн.
 
Звинувачення називає «абстрактними»
 
Під час судового засідання Богдан Буяк свою вину не визнає. Він заперечує той факт, що мав вигідні наміри особистого характеру.
 
Ректор назвав звинувачення «абстрактними» й додав, що перевіряти кожен документ – не в його компетенції.
 
– Ніхто нічого не приховував при підписанні цих договорів, ніхто не мав ніякого злого умислу. На момент укладання договорів я дійсно не знав про те, що мій брат був серед засновників цього товариства. Я не знав про те, що він має якесь відношення до цієї організації. А перемовини посадових осіб університету, які відповідають за закупівлі, велися виключно через комерційного директора ТОВ «Маркетинг-центр «Далі»,  заявив у залі суду Богдан Буяк.
 
Втім, у 2017 році Богдан Богданович в інтерв’ю одному із тернопільських видань розповідав про свою сімю.  Тоді він зауважив, що має молодшого на рік брата Андрія, який провадить власну справу, пов’язану з маркетингом та рекламою.
«Про конфлікт інтересів не повідомив, бо не знав, що брат має якесь відношення до фірми «Маркетинг-центр «Далі» – так відповідає Богдан Буяк на звинувачення.
 
 
 
«Ми не працюємо з будь-ким!»
Ректор ТНПУ у залі суду розповів, що керувався виключно інтересами університету, який очолює. А договори про закупівлі з фірмою його брата Андрія Буяка начебто йшли «на користь навчального закладу».
 
На запитання сторони обвинувачення про конкурентоздатність фірми та якість послуг пан Буяк взявся вихваляти та рекламувати братову компанію.
 
– ТОВ «Маркетинг-центр «Далі» заслужив добре ім’я. Ми не працюємо будь з ким, – наголосив ректор ТНПУ. – Ми стараємося працювати з тими організаціями, які вже зарекомендували себе на ринку послуг. «Маркетинг-центр «Далі» теж був тією організацією.
 
Перевірити наявність конфлікту інтересів – зобов’язання ректора
 
Богдан Буяк заявив, що кожного дня підписує сотні документів, а тому детально вивчати кожен договір не може.
 
Втім, прокурор наголосила, що дослідити наявність потенційного конфлікту інтересів – все-таки його особисте зобов’язання.
 
– Законодавством покладено на суб’єктів перевіряти, чи не порушено законодавство, чи немає серед тих, хто укладає з ним договір, родичів чи інших осіб, з якими він перебуває у позаслужбових відносинах. Ні бухгалтер, ні юрист, ні будь-яка інша уповноважена особа університету не могла це зробити. Такі функції покладені виключно на особу, яка є суб’єктом правопорушення, – пояснила під час судового засідання прокурор.
 
«Вдячні за цей сигнал»
 
Богдан Буяк у залі суду також розповів, що справа «активізувала» його провести в університеті антикорупційний аудит.
 
– Ми відреагували на запити прокуратури, управління стратегічних розслідувань і за фактами організували в університеті антикорупційний аудит. Ми дуже вдячні за цей сигнал, – сказав Богдан Буяк. – Мені як публічній особі потрібно перед колективом мати лице, що ця справа не має реального підґрунтя.
 
Уже в понеділок, 25 липня, суд поставить крапку у цій справі.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.