Росія впевнено програє інформаційну війну

Опубліковано в Соціум 08.07.2022

Росія впевнено програє інформаційну війну, яку сама ж таки і розпочала.

Мегатонни брехні виробництва пригожинської "фабрики тролів" та "редакційної колегії" з Луб’янки вже настільки набридли міжнародному суспільству, що санкції проти "рупорів кремля" стали невід’ємною частиною політики більшості демократичних країн світу, пише OBOZREVATEL. 

Ще у далекому 2016 році Європарламент ухвалив резолюцію про протидію російській пропаганді. Але напередодні війни росії проти України у лютому 2022 року, інтенсивність кремлівської брехні почала лавиноподібно зростати. З самого початку війни Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до відповідних Європейських інституцій, медіарегуляторів та провайдерів з пропозицією що до блокування російських медіа з метою попередження поширення кремлівської брехні та дезінформації у Європейських країнах.

Розуміючи гостру необхідність протидії російським засобам ведення інформаційної війни вже більше ніж 30 країн Європи так чи інакше блокують російську пропаганду. Заблоковані канали RT, Sputnik, "росія РТР/РТР Планета", "росія 24/Russia 24", Міжнародний ТВ-центр. Окрім пропагандистських медіа, які перебувають у державній власності, блокуються й так звані "нейтральні" канали, які, насправді, з самого початку були створені московітами для розповсюдження брехні або вже давно керуються з Луб’янки. В одній лише Латвії заблоковано більш ніж 80 російських каналів.

Відеосервіс YоuTube заблокував майже 500 проросійських каналів – розповсюджувачів фейкової інформації, аудиторія яких налічувала понад 15 млн підписників. Припинили свою брудну роботу 1529 Telegram-каналів і ботів, 426 акаунтів в Instagram, 93 – у Facebook, 1050 – в TikTok.

Та московія ніяк не здається і продовжує спроби штучного формування серед європейців громадської думки у вигідному для рашистів аспекті з одного боку, та блокування євроінтеграційних устремлінь нашої країни з іншого. Як сказав Філіп Брідлав, головнокомандувач сил НАТО в Європі: "Росія веде найдивовижніший інформаційний бліцкриг, який ми коли-небудь бачили в історії інформаційних війн".

І на цю, інформаційну, війну росія не жаліє ніяких ресурсів та коштів. Лише за офіційними даними міністерства фінансів московії, з січня до березня 2022 року росія виділила на фінансування державних ЗМІ 17,4 млрд рублів (з них 11,9 млрд – у березні), що у 3,2 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Причому якщо у січні та лютому поточного року на російські держЗМІ витратили загалом 5,5 млрд руб., то лише за березень 2022-го – вдвічі більше – 11,9 млрд руб.

Загальну суму коштів, яку путінський режим витрачає на формування вигідної для нього наскрізь брехливої медійної "картинки", та кількість людей, задіяних у цьому "процесі", важко собі навіть уявити.

Старі звичні механізми розповсюдження брехні вже не проходять. Блокування паралізує та значно зменшує ефективність роботи російської міжнародної фейкової пропаганди. Тому спецслужби кремлівських окупантів, діючи з позицій іноземних медійних компаній, намагаються через можливості українських представників PR-агентств поширювати на сторінках провідних європейських видань брудні російські зовнішньополітичні наративи.

Нічого нового. Використовується таж сама набридла брехня про нібито помилковість всебічної підтримки України колективним Заходом, "гостру необхідності" для самого Заходу невідкладного зняття економічних санкцій, накладених на росію та інша тенденційна брехлива інформація, націлена на дискредитацію України перед міжнародною спільнотою.

Нещодавно до українського представника одного відомого міжнародного PR-агентства звернулася людина, яка представившись співробітником гонконгської філії відомої маркетингової фірми Stankevicius, запропонувала за досить високу оплату розмістити в найбільш рейтингових ЗМІ Великобританії, Німеччини, Франції, Бельгії, Австрії та Швеції заздалегідь підготовлений явно на замовлення спецслужб матеріал, що несе в собі низку ключових маніпулятивних посилань кремлівської пропаганди, актуальних у сьогоденні.

У запропонованому "замовником" для публікацій тексті робився акцент на тому, що накладені на росію санкції нібито "завдають величезної шкоди світовій економіці", "військово-технічна підтримка України створює загрози глобальній безпеці", "збройні сили України та "неонацисти" вчиняють на Донбасі військові злочини проти цивільного населення", "Росія має право захищати російськомовних людей від "фашистів", дискримінація росіян і "русофобія" неприпустимі і тому подібні звичні вже агітаційні меседжі.

І ось таке інформаційно-пропагандистське сміття, приправлене неабиякою дозою спеціально підготовленої відвертої дезінформації, було запропоновано перекласти англійською, німецькою, французькою та шведською мовами з метою подальшого розміщення через українське агентство на сторінках рейтингових європейських видань, зокрема німецьких Deutsche Welle и Deutsche Wirtschaftsnachrichten, британського Independent, французького France24 та шведського Aftonbladet. За роботу з "вкидання" через українське представництво в європейське інформаційне поле такого кремлівського бруду було запропоновано суму майже 50 тис. доларів США.

Такі невдалі спроби виходу на європейську аудиторію через українські "стежки" красномовно свідчать, що боротьба з російською пропагандистською машиною сьогодні приносить свої відчутні плоди. Після блокування роботи зовнішньополітичних пропагандистських "рупорів кремля" в цивілізованому світі в рамках санкційного тиску, робота російських "медійних військ" щодо вкидання в інформаційне поле ілюзій "альтернативної кремлівської реальності" суттєво ускладнилася.

Проте пропагандисти продовжують шукати можливості заміни об'єктивної реальності на міфи та ілюзії, завдяки яким вони вже перетворили власну країну на стадо худоби, яка у мовчазній покорі йде на забій на догоду злочинним "фантазіям" путінської влади.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.