У легендарній капличці на Кременеччині помолилися за козаків та сучасних українських воїнів (відео)

Опубліковано в Соціум 06.07.2022
У Підлісцях на Кременеччині молитвою вшанували пам'ять українських козаків і сучасних захисників.
 
Торік тут три дні відбувався фестиваль «Богданова каплиця», який зібрав сотні патріотів. Хоч цьогоріч усі заходи скасували, люди прийшли молитвою вшанувати наших воїнів.
 
За легендою, влітку 1651-го року Богдан Хмельницький зупинився на цьому місці, щоб випити води. У Підлісцях гетьман став свідком об’явлення Пресвятої Богородиці.
 
– Цього року ми не проводимо масових заходів через війну. Але це місце святе. З71 рік тому Богдан Хмельницький освятив тут хоругву, зброю, військо. Дуже знаково сьогодні бути тут, помолитися за душі всіх наших Героїв, за перемогу, за мир, – зазначив співорганізатор духовно-історичного фестивалю «Богданова каплиця», директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук.
 
Під час молебню люди прикладалися до унікальної Козацької ікони Божої Матері.
 
– Молитва є дуже важливою для усіх нас. Звершуючи цю традицію, яка була закладена дуже давно, ми прийшли від нашого храму сюди, принесли Козацьку ікону Божої Матері. До неї люди приклонялися. Все це централізує нас, робить духовно сильними,  підкреслив настоятель Храму Преображення Господнього у Підлісцях Юрій Мазурчук.
 
Кременеччина – місце, де збережена особлива пам'ять про козаків та їх звитяги, каже депутат Тернопільської облради Віталій Шафранський.
 
– Це не просто колиска козацької звитяги, а й місце, де зберігається особлива козацька пам'ять – поховання. В Україні є 5 козацьких кладовищ, одне із них в Кременці. Минулого року з обласного бюджету, окрім фінансової підтримки на проведення фестивалю, командою Миколи Люшняка було виділено кошти для історичних досліджень, впорядкування козацьких поховань в Кременці. Йдеться про П’ятницькій цвинтар і територію Богданової каплиці. Через війну цьогоріч ці проекти довелося призупинити. Вірю, що це тимчасово. Вірю в те, що після перемоги ми реалізуємо ці плани, – зазначив Віталій Шафранський.
 
Пан Олег приїхав на Кременеччину із Харківської області. Покидав рідну землю під обстрілами, рятуючи музей своєї родини. Каже, його рід тісно пов’язаний із козацтвом, тому вшанувати предків у козацькій каплиці для нього було дуже важливо.
 
– Щось тут є таке, про що словами не скажеш. Це треба відчути. Рекомендую приїхати сюди, попити водички. Місце дуже спокійне. Без історії немає нації. Ми всі – вільні люди, як козаки!  наголосив засновник краєзнавчого музею «Багричівська садиба» Олег Яровий.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.