Перевертні в пагонах на службі в бізнесу. Подробиці будівельного скандалу в Тернополі (фото, відео)

Опубліковано в Соціум 04.12.2019
Нові факти злочинів, викриття адвокатів та хто відповідатиме за будівельне шахрайство.

- Ці дії були зроблені так званими перевртнями в пагонах, які виконували замовлення одного тернопільського підприємця. Він хотів уникнути відповідальності за заподіяну шкоду — зруйновану будівлю площею майже 500 метрів квадратних. Вона знаходиться за адресою — місто Тернопіль, провулок Цегельний, 1 біля ресторану День і Ніч. Я хочу сказати — ми не зупинимось до тих пір, поки всі винні особи не будуть притягнуті до відповідальності, — заявляє адвокат Юрій Мельник в інтерв'ю виданню ОВІД.

 

Півтора місяця тому ОВІД писав про те, як тернополянин Валерій Борисов викрив шахрайську схему будівельників та чиновників. В боротьбі за правду чоловік розповів факти оборудки посадовців державного арітектурно будівельного контролю Тернопільської міської ради та підприємця Ігоря Прохоренкова. Прохоренков, заявляє Валерій Борисов, порушив законодавство і Конституцію України. В статті 13-й головного закону держави зазначено: «…Держава забезпечує захист прав усіх суб’єктів права власності і господарювання…»; а стаття 41-ша Конституції захищає приватну власність «…Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним». Прохоренков же самовільно зруйнував величезне приміщення, яке належить товариству Алігатор-2. Більше того, знищивши чуже майно підприємець Прохоренков на цьому місці почав масштабну будову.

Щоб зупинити викриття Валерія Борисова і завершити незаконну будову багатоповерхівки Ігор Прохоренков написав заяву правоохоронцям. Чоловік заявив, що з нього ніби то вимагав гроші за сприяння у будівництві Валерій Борисов. То ж наприкінці вересня правоохоронці висунули звинувачення Валерію Борисову і чоловіка взяли під варту. Сталося це завдяки активній участі прокурора Юрія Напастюка. Та за цей час адвокати провели своє розслідування і з’ясували — справа сфабрикована.

 

— Робота адвоката також полягає в тому, щоб проводити своє розслідування: допитувати свідків, відбирати показання, збирати документи і вчиняти будь-які інші дії, — каже адвокат Валерія Борисова Юрій Мельник, — Ми це все робимо і це все пред’являємо слідчому. А також ініціюємо перед слідчим, щоб він вчиняв певні процесуальні дії для об’єктивного розслідування.

Адвокати виявили, що чимало доказів і матеріалів розслідування правоохоронці дивним чином не долучали до справи. То ж попросили суддю аби їх взяли до уваги при розгляді справи і внесли до матеріалів справи. Вивчивши надані докази слідчий суддя Тернопільського окружного міськрайонного суду постановив звільнити Валерія Борисова з під варти.

 

… Клопотання слідчого погодженого прокурором Напастюком про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо підозрюваного Борисова Валерія Олександровича — відмовити… — оголосила слідчий суддя Тернопільського окружного міськрайонного суду Лілія Делікатна.

Юрій Мельник пояснює: «Феміда просто отримала документи, які їй не давали правоохоронні органи. Коли спочатку обирали запобіжний захід і апеляційний суд це підтвердив не були розкриті всі документи, які є доказами в кримінальному провадженні. І не можна було чітко зробити висновок про вагомість доказів, які підтверджують вину мого клієнта Валерія Борисова. На сьогоднішній день вже проведено слідство, проведено певні слідчі дії в тому числі і за моїми клопотаннями і картина стає яснішою. Видно хто що робив, хто що вчиняв. Відповідно все це було представлено на суді, були надані слідчому судді докази і слідчий суддя зробив свій висновок. І прийняв рішення щодо звільнення особи з-під варти.»

Водночас із рішенням суді в поліції зареєстрували кримінальне провадження і щодо незаконної будови на провулку Цегельному, 1.

  <

— Нами вже подана заява в поліцію і за цією заявою відкрито кримінальне провадження за фактом знищення приміщення за адресою провулок Цегельний і за фактом підроблення документів пов’язаних із отриманням дозвільних документів на будівництво багатоквартирного будинку. Триває досудове розслідування. А ще крім цього я хотів би заявити, що нами подано позов про скасування містобудівних умов. Так само триває судовий процес. — розповідає Юрій Мельник.

Поки в кримінальних провадженнях, які розслідує поліція, ще немає підозрюваних у вчиненні злочинів. Та адвокати заради встановлення справедливості планують і далі проводити своє розслідування і матеріали передавати слідчим. Перший крок вже зроблено. Прокурора Юрія Напастюка, за старання якого Валерія Борисова тримали під вартою, відсторонено. В постанові Тернопільського окружного міськрайонного суду вказано, що суд встановив «…обставини, які свідчать, що прокурор фактично … сприяє спотворенню обставин справи та фальшуванню доказів». То ж аби відбувся неупереджений розгляд справи суд постановив «відсторонити прокурора Напастюка Ю. В. у кримінальному провадження №42019211180000078».

Чи був зацікавлений Напастюк у фабрикуванні кримінальної справи проти Валерія Борисова відповідь мали б дати правоохоронні органи.

Що чекає скандальну будову і чи відповідатимуть перед законом підприємці, які без дозволу зруйнували чужі приміщення — читайте у наступних матеріалах.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.