«Українським фермерам вигідніше продавати продукцію за кордон, а в Україні тим часом ростуть ціни на олію», – Михайло Цимбалюк

Опубліковано в Економіка 15.01.2022
За даними Державної служби статистики, лідерами зростання цін в Україні є олія, цукор, яйця і хліб.

Про причини здорожчання харчів говорили в прямому ефірі «4-го каналу» за участі народного депутата України від ВО «Батьківщина», колишнього голови Тернопільської ОДА Михайла Цимбалюка.

– Вважаю, що підвищення цін на харчі в Україні – не зовсім світові тенденції. Багато з тих чинників, які є причиною здорожчання на продовольчу групу в Європі та світі, непритаманні для України. Цьогоріч у нашій країні і був врожай, і ціни на логістику незначно зросли. Я б сказав, що підвищення ціни це вже наслідок, – говорить Михайло Цимбалюк. – Давайте згадаємо, як теперішня влада ліквідувала Міністерство аграрної політики та продовольства України. Потім через 9 місяців нарешті спам’яталася і почала його створювати наново. Це саме той державний орган, який насамперед має стимулювати вирощування сільськогосподарської продукції в державі.

Політик також додав, що дії уряду сприяють підвищенню цін на харчові продукти.

– Я впевнений, що державні органи мають мінімум втручатися в господарську діяльність. Навпаки, вони мають її стимулювати. Зараз же українським фермерам вигідніше продавати свою продукцію за кордон, а в підсумку в нашій країні ростуть ціни на олію, – каже Михайло Цимбалюк. – Чому минулого року Україна вперше за свою незалежність закупила парникові огірки у Росії? Що зробила теперішня українська влада, зокрема уряд, щоб українському фермеру вигідно було тут будувати теплиці?

Народний обранець додав, що меморандум, підписаний Мінагро з виробниками «соціальних» товарів досі не працює.

– Наступного року може однозначно зрости ціна на харчі. Невже в уряді в вересні і жовтні не знали, якими будуть наслідки здорожчання газу? Чому тільки 31-го грудня, під ялинку, підписали горе-меморандум  з виробниками кондитерської і пекарської галузі, – зазначає Михайло Цимбалюк. – До слова, цей меморандум не запрацював. Днями я зустрічався в Львові з пекарями. Вони сказали, що їм не хочуть оформляти документи. Цей меморандум запрацює не раніше лютого, а просто зараз люди змушені працювати в збиток.

Прокоментувати:

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.