«Проблемні кредити» в Україні опустилися нижче рівня 40%

Опубліковано в Економіка 31.05.2021

Вперше за останні роки українські банки змогли позбутися від «проблемних кредитів». За даними НБУ, за січень-березень 2021 року рівень неблагополучних позик знизився до позначки в 39,9%. При цьому ще на початку року рівень «поганих» позик був на позначці 41%.

Як зазначає регулятор, найбільше проблемних кредитів розташовується в банках, підконтрольних Росії, або в банках, що перебувають під санкціями. Друге місце за обсягами неблагополучних позик займають державні українські банки. Так, Приватбанк тримає понад 73% непрацюючих кредитів.

Що примітно, навіть державні кредитори знижують частку непрацюючих позик. За 1-й квартал обсяги знизилися з показників в 57.4% до 56.4%.

Нацбанк взявся за масштабні роботи по «очищенню» банків від непрацюючих кредитів ще в 2020 році. До 2021 року було списано заборгованостей на суму понад 30 млрд гривень або на 3.1 млрд в доларовому еквіваленті, - уточнює регулятор.

Найкращі результати демонструють приватні компанії. Вони змогли скоротити частку непрацюючих позик з 14.6% до 13.2%.

До 2025 року Нацбанк поставив амбітну мету - скоротити обсяги проблемних кредитів у портфелі банків до 20% і нижче. Тобто банкам потрібно скоротити частку таких позик як мінімум удвічі від поточного стану, щоб виконати поставлені завдання регулятора.

Нагадаємо, що для банків з 27.04.21 р діють нові правила кредитування. Тепер банки повинні в 100% обсязі розкривати інформацію для позичальників про процентні ставки, платежі по кредитах і додаткових витратах. Клієнт зможе дізнатися реальну підсумкову вартість кредиту на сайті кредитора і при укладенні договору. Також заборонено друкувати важливі нюанси дрібним шрифтом.

Як повідомляє сервіс Crezu, де можна підібрати кредит без перевірки кредитної історії https://crezu.com.ua/kredyt-bez-perevirky-kredytnoyi-istoriyi/, мікрофінансові компанії також повинні повідомляти клієнтам про реальну вартість кредиту. МФО повинні вказати, які санкції чекають позичальника при порушенні кредитних зобов'язань, у скільки обійдеться позика з урахуванням комісій і додаткових платежів. 

Як зазначає сервіс, сьогодні в базі Crezu знаходяться МФО, готові схвалити позику без комісій і прихованих платежів. Для отримання позики позичальникові досить мати вихід в інтернет, банківську карту і мобільний номер. Гроші переводять онлайн без необхідності відвідувати офіс і підписувати договір.

Прокоментувати:

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.