Версія для друку

"Складається враження, що завдання карантину – дати заробити великому бізнесу, а бідних загнати в злидні", – Андрій Цибульський

Опубліковано в Економіка 01.05.2020
Через карантинні обмеження неабияк потерпає малий та середній бізнес. У разі продовження обмежувальних заходів українські підприємці понесуть колосальні збитки, частина – взагалі збанкрутує.

 На цьому наголосив голова фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» в Тернопільській обласній раді Андрій Цибульський.

 – Ресторанно-готельний бізнес, туристична галузь, виробники одягу й взуття страждають через карантин. Без засобів для існування залишилися ФОПи, які працювали на ринках. Попри це, багато хто з них змушений платити оренду за торговельні точки. Геть не всі власники нерухомості пішли на зустріч торговцям у зв’язку з ситуацією, яка склалася. В Україні через карантин заборонена діяльність 277 тисяч фізичних осіб-підприємців. У сфері освіти без роботи залишились 13 684 ФОПів, туризму – 8 370, спорту – 8 434, ринки – 211 302, транспорт – 1 791. Якщо ринки забезпечували практично всю Україну свіжими овочами, то тепер вони не працюють. Продавати продукцію просто немає можливості. Не виключено, що за деякий час ми можемо зіткнутися з продовольчою кризою,  зазначив Андрій Цибульський.

 За словами політика, ресурси малого бізнесу в Україні більш обмежені, ніж у великого бізнесу. Через це вже в середині травня більшість підприємців можуть збанкрутувати та повністю припинити свою діяльність.

 – Для малого бізнесу застій понад 1,5 місяці – це вже величезна проблема, адже потрібно сплачувати оренду, поточні витрати. Ідучи у супермаркет за покупками, ми повинні розуміти, що робимо  великий бізнес ще більшим, а малий помирає. І багато хто старається купити у малого бізнесу, навіть якщо це дещо дорожче, таким чином дати йому шанс вижити. Про розвиток зараз навіть не йдеться. Чому великий бізнес підтримують, а малий – утискають? Маленький спеціалізований магазин техніки для прибирання, в який за день приходить десяток людей, – закритий, а «Епіцентр» – працює? Де тут логіка і здоровий глузд? Де бабці продати свою городину чи тюльпани, які за пару днів відцвітуть, і заробити пару гривень до пенсії? Що буде з торгівцями, які закупили продукти, що швидко псуються, а тепер не мають змоги продати їх – залізуть у борги? Чи завдання карантину – дати заробити великому бізнесу, а бідних загнати в злидні? Бо в мене складається враження, що система бореться не з вірусом, а з підприємливими людьми. Досі пенсіонерам не нарахували тієї обіцяної тисячі. Маски й захисний одяг у лікарні купують волонтери, бізнесу виплатили нуль допомоги (кредити під менший відсоток – зовсім не допомога). Куди в такому разі йдуть понад 60 млрд гривень?  обурився Андрій Цибульський.

 На думку Андрія Цибульського, вже скоро країна може зіткнутися з масовим безробіттям у зв’язку з занепадом малого та середнього бізнесу. Саме ця сфера дає робочі місця найбільш вразливим верствам населення.

 – Якщо на початку карантину багато підприємців тільки міркували над тим, звільняти чи ні своїх співробітників, залишивши їх на мінімалці або відправивши у вимушену відпустку, то найближчим часом багато роботодавців будуть змушені звільнити своїх співробітників. Вже незабаром ми, напевно, зіткнемося з масовими безробіттям. Адже малий бізнес – це та сфера діяльності, яка забезпечує величезну соціальну функцію – соціальну зайнятість. Карантинні рішення Кабміну підприємці не витримують вже зараз, а ближче до середини травня, напевно, багато хто просто буде змушений оголосити себе банкрутом і припинити діяльність. Окрім цього, місцеві бюджети значною мірою залежать від надходжень податків саме дрібного та середнього бізнесу і через карантинні обмеження недоотримують значні кошти. У багатьох українських містах відбулися протести підприємців, люди не можуть просто чекати поки влада про них згадає. Потрібно ж за щось жити. Керівництво держави має зосередитись на вирішенні проблем малого бізнесу, розробити посткоронавірусні напрямки, а також подбати про майбутню стратегію розвитку України,  резюмував Андрій Цибульський.