Версія для друку

Володимир Кравець: «Турист, приїхавши до нас, має отримати можливість, де переночувати та чим похарчуватися»

Опубліковано в Економіка 26.04.2019
Розвиток Вишнівецької громади проходить одразу в кількох напрямках.

Один з найцікавіших і водночас один з найскладніших – це туристичний. Родзинкою Вишнівця є його унікальний палац. Подивитися на нього сюди приїжджають туристи зі всієї України та з-за кордону.

Сьогодні Вишнівецький палац перебуває під юрисдикцією Національного заповідника «Замки Тернопілля». Однак не розвивати туризм у громаді, маючи споруду історичного та культурно-мистецького значення, було б неправильно, запевняють керівники громади.

– Ми, вишнівчани, щиро тішимося своїми земляками, представниками елітного князівського волинського роду Вишнівецьких, які упродовж трьох із половиною століть творили не лише історію України, а й Європи, – каже гід Любов Шиян.

У межах теперішньої Вишнівецької резиденції 8,5 гектара займає парк, 3,5 – двір та господарчі споруди. Архітектори вважають, що це чи не найкраща пам’ятка архітектури, збудована на теренах України не в традиційному італійському, а у французькому бароковому стилі. Саме тому Оноре де Бальзак, у 1848 році оглянувши палац, інтер’єри та парк, назвав Вишнівецький палац волинським Версалем.

Однак один палац не може зробити якісного прориву в туристичній галузі Вишнівця. 

– Щоби розвивати туризм, потрібно створювати нові маршрути та забезпечити їх відповідною інфраструктурою. Турист, приїхавши до нас, має отримати можливість, де переночувати та чим похарчуватися. І якщо з останнім у нас проблем немає, у Вишнівці є три потужних заклади харчування, то з ночівлею питання, адже у селищі немає готелю. Тому сьогодні маємо таку ситуацію, що навіть ті туристи, які до нас приїздять, не залишаються у Вишнівці на ночівлю. І це прикро, бо якби турист залишав 20-25 євро за добу і 50 євро на дві доби, то це був би зовсім інший результат для бізнесу, який працює у сфері, дотичній до туризму. Адже атрибутика, сувеніри – це, звичайно, добре, однак це не є щось надзвичайне, щоби суттєво наповнювало бюджет, – каже голова Вишнівецької громади Володимир Кравець.

На сьогодні, за словами пана Кравця, між керівництвом Вишнівецького палацу та місцевою громадою є повне порозуміння та співпраця. Саме навколо палацу керівники Вишнівецької громади сподіваються розвивати туристичний потенціал громади в майбутньому. 

Джерело: Тижневик "Номер один"