Версія для друку

Тиск держорганів: куди звертатись тернопільському бізнесу

Опубліковано в Життя краю 18.09.2018

У стінах Тернопільської обласної ради відбувся круглий стіл, під час якого голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна разом із місцевими підприємцями та чиновниками обговорила проблеми, по’вязані із підприємницькою діяльністю. Як зазначила Ляпіна, представники бізнесу повинні знати куди їм звертатися у разі чинення на них тиску з боку дозвільних чи контролюючих органів, а також – з допомогою яких механізмів відстоювати свої законні права.

- Сьогодні ми організовуємо подібний захід на Тернопільщині, оскільки хочемо залучити підприємців до активної боротьби за свої права. Як їх захищати, де вони прописані, що ми, як регуляторна служба, можемо зробити – про це говоритимемо. Відомо, що є відповідне розпорядження Кабміну про проведення з жовтня комплексних заходів з питань легалізації заробітної плати. Ми вважаємо, що всі ці комплексні заходи повинні бути організованими таким чином, щоб від цього не постраждали об’єкти вже легалізовані. Адже в нас в країні є така недобра традиція: коли контролюючому органу простіше прийти до легального бізнесу і від нього вимагати щось, знаходячи дрібні порушення, аніж іти до нелегального бізнесу. Внаслідок цього виходить так, що легальний бізнес відчуває тиск, а нелегальний- стає все більш і більш прибутковим. Тому ми хочемо заздалегідь упередити будь-які в цьому сенсі порушення, «гравіювати» цей процес так, щоб він допоміг легальним підприємцям, - пояснює Ксенія Ляпіна.

Голова регуляторної служби також наголошує, що в законодавчій базі країни створено багато різноманітних механізмів, з допомогою яких можна захистити свої права. Однак всі вони починають працювати, коли підприємці знають про них і розуміють, що можуть ними скористатись. Тобто тоді, коли підприємці про-активні.

- Якщо ти бачиш, що проти тебе чиниться щось незаконне і неналежне, ти маєш проявляти активність і захищати своє право. А державними органами, які якраз можуть усунути такі порушення, є власне і Державна регуляторна служба, і Рада бізнес омбудсмена, і державні адміністрації, котрі відповідають за все, що відбувається на місцях. Наголошу, що якщо дозвільні органи роблять щось не так (а їх у нас кілька сотень і вони різних рівнів); якщо чинять порушення, є механізм. Можна поскаржитись в Державну регуляторну службу, щоб ми перевірили орган, встановили порушення і на підставі цього притягнути до відповідальності, - каже Ксенія Ляпіна.

І хоч Україна – країна, в якій придушують малий та середній бізнес навіть державні органи, внаслідок чого легше вести свою справу нелегально, аніж «грати чесно», Тернопільська область навпаки демонструє хороші результати у сфері підприємництва. Такої позиції голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна:

- Впродовж першого півріччя цього року зареєструвалось більше 300 юридичних осіб-підприємців, 2 781 осіб-підприємців. Це позитивна динаміка, котра має місце в Тернопільській області і говрить про те, що наші люди хочуть працювати. Але найважливіше, як на мене, те, що створено більше 5 тисяч робочих місць. Крім того, впродовж останніх півтора року понад 11 мільярдів гривень стали капітальним вкладенням в реальний сектор економіки, тобто власне у розвиток бізнесу. Це говорить про сприятливі умови для процвітання підприємництва, - зазначає губернатор.