«Харчуватися часто – не означає переїдати!», — тернопільський дієтолог Лілія Фальчук

Опубліковано в Життя краю 14.03.2018

Як діти повинні повноцінно харчуватися, із чого має починатися день маленьких спортсменів, яких продуктів варто уникати та багато іншого дізналися малі й дорослі тернополяни 13 березня в ресторані «Оскар» на сімейному святі здоров’я.

На заході чимало корисних порад гості відносно здорового способу життя діток гості почули від спеціаліста із ортопедичної реабілітації медичного центру "Ортоклініка" Дмитра Тугарова та дієтолога, лайф-коучера у сфері здорового інтуїтивного харчування Лілії Фальчук.

— Хлопчики та дівчатка, які займаються спортом обов’язково, повинні починати свій день із ранкової гігієнічної гімнастики. Зарядка складається з комплексу фізичних вправ помірного навантаження, що охоплюють основну кісткову мускулатуру. Вправи потрібно розпочинати робити о 7 годині ранку після повноцінного 9-годинного сну. Опісля гімнастики потрібно обов’язково прийняти душ, адже це буде загартовувати ваш організм, покращить його реактивність та захистить поверхню тіла від бактерій. Після душу ми не маємо права пропустити сніданок, який повинен бути «легким» та, водночас, насиченим білками. О 13 годині не забудьте про комплексний обід. Розумові навантаження стануть для дітлахів перервою, за яку перетравиться їжа перед фізичними навантаженнями, — поділився Дмитро Тугаров.

Фахівець зауважив, що вживати їжу перед початком тренувального процесу слід не пізніше, ніж за 1,5-2 години до його початку. Відомо, що фізична активність сповільнює і навіть призупиняє травлення. До того ж, переповнений шлунок буде заважати повноцінному виконанню вправ, можуть виникнути такі проблеми, як нудота і зниження витривалості.

Про важливість збалансованого харчування розповіла і Лілія Фальчук.

— Батьки повинні давати своїм чадам (особливо тим, які займаються спортом) до школи перекуси, адже діти мають харчуватися 6-7 разів у день. Звичайно, переїдати не потрібно, тому часте вживання продуктів не означає прийом великої їхньої кількості. Багато з нас харчується 3 рази на день, при цьому з’їдає за один раз великі порції. Для організму це не корисно, адже це призводить до порушення обміну речовин. Їжа погано засвоюється, починається утворення жирової тканини в різних місцях, відбувається накопичення шлаків і токсинів. А перекуси, навпаки, нормалізують травний процес, тому шлунково-кишковий тракт почне працювати добре. Наприклад, перекусити ви можете навіть яблуком, — повідомила фахівчиня.

Пані Лілія підмітила, що дітям ні в якому разі не можна вживати каву без кофеїну, яка містить шкідливі розчинники, тому може завдати шкоди здоров’ю. На думку жінки, дітям не потрібно зловживати й какао-напоями та сухими сніданками, які, зазвичай, мають надлишок цукру.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.