Версія для друку

У Тернополі вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні (фото)

Опубліковано в Життя краю 20.02.2018

Громадськість, духовенство, військові та представники влади зібрались сьогодні, 20 лютого, у Тернополі для того, щоб вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні. Всенародний реквієм відбувся біля пам’ятника Небесній Сотні, що на площі Героїв Євромайдану.

Довкола меморіалу з портретами Героїв вишикувались військові, школярі, студенти та рідні загиблих.

­– Сьогодні ми зібрались тут, щоб вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні, які віддали життя за нас, за майбутнє України та майбутнє нашого народу. Пам’ять про них має жити вічно у думках українців. Ми повинні виховувати молодь так, щоб вона йшла слідами тих Героїв, – закликав Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк.

Також до присутніх звернулись і представники влади: 

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна:

– Тернопіль у 2013 та 2014 роках був столицею відродження українства, бо саме тут вийшли на протест перші студенти. У Тернополі продемонстрували свою позицію люди і заперечили те, що хотів нав’язати Путін всій Україні. Він хотів стерти нашу державу. Тоді починалась анексія із вбивства студентів із вбивства тих людей, котрі хотіли відстоювати власний вибір. Історія визначила, що сьогоднішній день – дата початку окупації українських земель збоку сучасного імперіалізму у вигляді Москви. Сьогодні, коли ми вшановуємо пам’ять Небесної Сотні, ми маємо згадати наших шістьох тернополян, які віддали своє життя. Згадати їхніх батьків, які тут присутні. Ми маємо подякувати їм за те, що вони не опускають рук, а далі з нами моляться, плачуть і будують країну. Ми маємо згадати понад 90 хлопців, які захищають територіальну цілісність нашої держави на Сході. Усіх тих, хто має родини вдома, але захищає нас від окупанта.

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук:

– Пройшло чотири роки від того часу, як в ці лютневі дні в історії України навіки закарбувались ті трагічні, героїчні та доленосні події, які сколихнули весь світ і змінили нас. Чотири роки тому тодішній режим на Майдані влаштував криваву розправу над мирними українцями, але ні кулі, ні тодішня жорстокість не зламали дух Революції Гідності та бажання жити у вільній, незалежній та правовій українській державі. Герої віддали своє життя за кожного з нас, чим навіки змінили українську державу. На жаль, сьогодні Україна продовжує віддавати найцінніше, щоб бути вільною країною. Далі продовжують гинути кращі сини і дочки української держави. Сьогодні найкращою пам’яттю перед нашими Героями, їхніми батьками, родинами буде розбудова економічно сильної, стабільної, вільної від корупції держави. Ми повинні зробити все для того, щоб досягнути цієї мети.

Міський голова Сергій Надал:

– Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, хто піднявся на захист гідності та свободи кожного українця. Гідність бути вільною людиною, свобода у прийнятті рішень. Здатність об’єднатись заради України. Саме ці моральні цінності керували Героями Небесної Сотні. Їх подвиг став поворотнім моментом в сучасній українській історії, яка забезпечила незворотність революції в свідомості всього українського суспільства, яке зрозуміло і усвідомило себе єдиною політичною нацією, що має спільні цілі. Сьогодні ми вшановуємо тих, хто першим піднявся з колін і підняв за собою все суспільство. Сьогодні ми вшановуємо тих, хто здолав в собі страх і піднявся проти озброєних людей. Сьогодні ми вшановуємо тих, хто довів, що українська ідея сильніша за кулі.

Народний депутат України Михайло Головко:

– Нам випала сумна доля – пережити такий важкий період історії та понести втрати. Але така ціна кожної нації за її незалежність. У свій час Євген Коновалець казав: «Залізо у вогні перетворюється на сталь, а народ у боротьбі перетворюється на націю». Такий народ, який окроплений кров’ю, вже ніколи не відступить назад і вороття немає. Це наша велика втрата і плата за те, щоб ми могли наших дітей виховувати самостійно на своїй землі за українськими звичаями, щоб вони ходили до української церкви, щоб панувала наша мова та культура, а кожен українець відчув себе господарем на своїй землі.