Пластуни з усієї Тернопільщини «запалили» в «Перемозі» «Різдвяну свічечку» (фото)

Опубліковано в Життя краю 10.01.2018

«Жидів-віншувальників», Сталіна замість Ірода та інші інтерпретації побачили тернополяни у третій день святкування Різдва на традиційному пластунському заході «Різдвяна свічечка».

П’ять вертепів від кожного куреня Пласту із оригінальною постановкою різдвяної історії показали маленькі та юні пластуни в Українському домі «Перемога», а учасників свята було більше сотні. Старші скаути презентували глядачам українську «Маланку», а протягом усього виступу у святковій залі лунали колядки у виконанні дітей.

Цьогоріч до виступів пластунів доєдналися й учасники Громадської організації «Молодіжний Націоналістичний Конгрес», які показали гостям незвичайну «бандерівську» постановку. У вертепі «МНК» роль Ірода виконував диктатор Сталін, а охоронцями неньки-України від вождя були українські повстанці.

На початку виступу до «переповненої зали» гостей та скаутів звернувся отець Ярослав Шевчук, який поблагословив усіх присутніх, побажав пластунам гарно показати себе, а тернополянам достойно прожити цей рік.

— Безперечно, різдвяні свята є доволі особливими для наших родин. Це дійство, якого чекають усі люди – від малого до великого й старого. Це свято, яке ми переживаємо кожен рік по-новому – з новими емоціями, почуттями, але головне – з радістю, — поділився отець.

Варто зазначити, що цього дня організатори «Різдвяної свічечки» підготували для учасників-пластунів низку цікавих конкурсів та номінацій: кращої страви, вертепу, номінацій – найкращий актор, актриса й найгарніший костюм. Почастуватися смаколиками на пластунському різдвяному ярмарку, який діяв на другому поверсі Українського дому, міг кожен бажаючий.

— Святкове дійство називається «Різдвяна свічечка» тому, що скаути завше відкривають його Вифлеємським вогнем миру. До свята пластуни від кожного куреня самостійно складали сценарії виступу. Учасники обирали актуальних для них героїв вертепу і здійснювали певну інтерпретацію звичної нам різдвяної історії на сучасний лад. Зауважу, що нашими маленькими та юними пластунами було вдало помічено у виступах певні сучасні форми комунікації, соціальні ґаджети, нову лексику, — поділився голова місцевого осередку Пласту Дмитро Сиротюк.

Пан Дмитро також підмітив цікаву та оригінальну постановку учасників від «Молодіжного Націоналістичного Конгресу», які традиційний різдвяний сюжет перевтілили на події часів ОУН-УПА, завдяки чому вдало передали історію тодішньої України, її героїв та загарбників.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.