У Тернополі розповіли про «родзинки» 6-го Мистецького фестивалю «Ї»

Опубліковано в Життя краю 27.12.2017

З 4 по 6 травня в Тернополі відбудеться шостий Мистецький фестиваль «Ї», який збере палких поціновувачів літератури, музики та кіно. У тернопільській книгарні «Є» відбулась прес-конференція щодо проведення цього масштабного заходу.

– Це, напевно, єдиний фестиваль, який є своєрідним майданчиком для креативної молоді, яка займаються політворчістю, тобто не лише поезією, музикою чи живописом. Мистецький фестиваль привніс у Тернопіль літературну нішу. У нас є багато фестивалів, які «прижились» – «JazzBez», «Тернопільські театральні вечори», «Файне місто». Поряд з ними своє місце зайняв і «Ї», – підкреслив начальник управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Олександр Симик.

Місце проведення фестивалю цьогоріч обрали нове – Тернопільський драматичний театр імені Тараса Шевченка. Окрім цього, локаціями буде книгарня «Є», «Бункермуз» та «Коза».

– Цього року програма буде по-особливому насиченою. Щороку ми намагаємось її максимально покращувати. Є певні доопрацювання в плані кінематографу. Наприклад, минулоріч були представлені відомі стрічки, але без режисерів. На шостому фестивалі ми долатимемо ці прогалини. Багато авторів постане перед вами у нових та зовсім не звичних образах, – поділився координатор Мистецького фестивалю «Ї» Юрій Матевощук.

Як зазначають організатори, цього року фестиваль триватиме не лише в Тернополі, але й у Бережанах та Вишнівці. Туди гостей відвозитимуть автобуси.

Ще одним нововведенням шостого фестивалю буде Премія золотої літери «Ї» . Суть полягає в тому, що нагороджуватимуть людей, які пишуть про війну. Їм даруватимуть гільзи, які волонтери передали із зони АТО.

– У нас в країні триває дві війни: перша – на Сході України, Друга – культурний, мистецький фронт, де бійцями виступають митці, музиканти та кінорежисери. Кожного дня ці люди, видаючи свій твір, вкладають свою лепту в те, щоб українська культура розвивалась. Із гільз ми хочемо виплавити 2-кілограмові літери «ї» і дарувати їх у знак того, що ми поважаємо їхні творчі напрацювання, – розповів організатор фестивалю Василь Томчишин.

За словами організаторів, витрати на проведення «Ї» становлять близько 500 тисяч гривень, з яких – 297 тисяч отримано з проекту «Громадський бюджет», інші кошти – спонсорські та ті, які будуть виручені із продажу квитків. Значну частину суми витратять на музичне обладнання, видання альманаху, промоматеріали.

Розпочнеться продаж квитків із 1 січня 2018 року. Перша ціна – 100 гривень.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.