Через «мову тіла», образи та бесіду в Тернополі привертали увагу до життя переселенців(фото)

Опубліковано в Життя краю 25.12.2017

Тернопільська обласна бібліотека для дітей 24 грудня перевтілилася на форум-театр, на якому з допомогою вистави та обговорення тернополян закликали звернути увагу на гострі соціальні проблеми, пов’язані з порушенням прав ВПО (внутрішньо переміщених осіб).

Гостями форуму-театру стали активісти міста, громадські діячі, молодь, працівники книгозбірні, представники влади та інші мешканці Тернополя.

Вистава, в якій зіграли головні ролі та яку зорганізували представники ВІ «Активна громада», «продемонструвала» глядачам декілька проблемних життєвих ситуацій, з якими були змушені стикнутися переселенці. Зокрема, це і небажання родин приймати під один дах вихідців зі Східної України, і байдужість та продажність місцевих урядовців, які намагаються нівелювати проблемами переселенців задля підвищення власного авторитету серед виборців.

  Якщо за статистикою порівняти нашу область з іншими, на Тернопільщині перебуває найменша кількість переселенців. Тільки проблема ВПО є важливою для жителів нашої області не менше, аніж для інших, адже відсутність толерантності до переміщених осіб спостерігається і в нас. Населення, почасти не бачить або ж не хоче помічати складних ситуацій, з якими стикаються переселенці. Навіть ті люди, які побачили проблеми переселенців, в більшості негативно реагують на ситуацію. Тож сьогодні, завдяки форум-виставі, ми показали глядачам дійсні випадки з життя вихідців зі Східної України – те, як ситуація виглядає насправді. На нашому заході глядачі могли не тільки більше дізналися про проблеми переселенців, але й мали нагоду висловити думку щодо побаченого чи безпосередньо долучитися до вистави, — поділилася регіональний координатор ВІ «Активна громада» Юлія Янчинська.

Пані Юлія додала, що подібні вистави паралельно відбулися в 20-ти містах України в межах діяльності Інституту «Республіка» та Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» за підтримки Фонду сприяння демократії при Посольстві США в Україні. Основна мета таких форум-вистав – сприяти реалізації конституційних прав ВПО й їх активної участі у розбудові громади та країни в цілому через інструмент прямої демократії – вибори.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.