У Тернополі презентували нову унікальну книгу про історію міста

Опубліковано в Життя краю 15.12.2017

Науково-популярне видання «Тернопіль: місто, люди, історія» Володимира Окаринського презентували у тернопільській книгарні «Є».

Книга являє собою найбільший на сьогодні нарис історії міста у доступному для всіх форматі. Володимир Окаринський у цьому виданні подає не лише перевірені факти, але й наводить різноманітні гіпотези та погляди на життя Тернополя від доісторичних часів й аж до 1991 року.

— Подібного видання про Тернопіль ще не було. Усі радянські книги були схожими між собою. Це зрозуміло чому, адже один в одного списували, переписували, а цензура пильно читала все поміж рядками і понад ними. Після цього настав період ейфорії, бо постала незалежна Україна. У цей час виходить знакова книжка «Тернопіль у плині літ» Любомири Бойцун. Книга Володимира не схожа на всі інші, він написав її по-своєму, олюднив та «пропустив через душу», — зазначив літературний редактор Богдан Мельничук.

За словами Володимира Окаринського, писати книгу він розпочав приблизно 4-5 років тому, але із перервами.

— Майже рік ми шукали гармонію стилю, тексту та ілюстрацій. Навіть грались з правописами. Інколи я пишу тексти наукові чи науково-популярні на сайті «Україна модерна» «скрипниківкою».  Був і такий варіант книги, але потім ми вирішили, що пройшло 80 років і пора осучаснитись. Деякі слова ми все-таки залишили задля колориту, — розповів автор книги.  

Володимир Окаринський зазначив, що основним завданням історії є, в першу чергу, розуміння ментальності та психології людей різних епох. Дуже важливим тут є саме адекватна оцінка минулого.

— Тернополяни — люди, які у багатьох випадках не мали права вибору, але вони могли добре пристосовуватись до нових умов. Жителі Тернополя пережили 18 турецько-татарських нападів, наїзди шляхти. Коли помер власник міста Острозький, уся територія перейшла до рук його дружини, але брат Януш не погодився з цим і здійснив збройний напад на місто. Тернополяни відбивались і поранили одного шляхтича. Януш не відступився і вимагав викуп за пораненого із свого війська. У результаті – винними зробили жидів, які на рівні з усіма іншими боронили місто, — провів екскурс в історію Володимир Окаринський.

Як розповів пан Володимир, найбільше руйнувань Тернополя з часів війни відбулось у 2000-х роках, адже саме тоді почали багато добудовувати та спотворювати вигляд існуючих архітектурних споруд, які ще збереглись.

— Треба дбайливо ставитись до того, що залишилось, а також будувати окремо нове. Можна жити минулим, а можна повністю від нього відмовитись. Одна відома людина казала, що країну погубить брак естетичного смаку. Не варто пропагувати кітчевий, базарний стиль, бо, як кажуть, бездарність завжди знайде собі дорогу, а ми підтримаймо те, що краще, — додав Володимир Окаринський.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.