Відомі вишивальниці провели майстер-клас для тернополян

Опубліковано в Життя краю 21.11.2017

У центральному корпусі Тернопільського національного економічного університету в суботу, 18 листопада, відбулась вишивальна конференція «Верхоплут». У рамках заходу відомі вишивальниці провели майстер-класи, поділились своїм досвідом та практичними навиками.

Технікам вишивки усіх бажаючих навчали майстрині з Нового Роздолу, Червонограда, Дрогобича, Києва, Чернівців, Рівного та інших міст. Як зазначають організатори, метою такого мистецького заходу є відродження та поширення давніх технік української вишивки.

— Я разом із Вікторією Кривоніс проводжу майстер-клас з техніки борщівського верхоплуту. Особливістю цієї вишивки є те, що вона створюється за допомогою двох ниток: низ – бавовняною ниткою, а верх – вовняною. За рахунок вовняних ниток виходить своєрідний «кучерявий» шов. Борщівський верхоплут найчастіше ми можемо побачити на борщівських сорочках, — розповіла ініціатор та куратор І-ої Всеукраїнської вишивальної конференції «Верхоплут» Майя Юркевич.

Також у рамках заходу організатори провели пізнавальні лекції на теми: «Проблеми збереження ручної вишивки як українського народного ужиткового мистецтва», «Борщівська сорочка у фондах Тернопільсьського обласного краєзнавчого музею», «Історичні відомості про особливості вишивки Сокальщини».

— Мережка дуже гарно виглядає тоді, коли вона виконана нитками того ж тону, що й тканина. Колись господині витягали з одягу нитку і нею ж вишивали. Зараз ми маємо велику палітру кольорів ниток, які легко підібрати під колір тканини. Виробник тепер якісно фарбує нитки, щоб задовольнити потреби наших вишивальниць, щоб ті не шукали в інших продавців потрібні зразки, — поділилася знаннями майстриня народної вишивки м. Новий Розділ Львівської обл. Леся Демчук.

Партнерами вишивальної конференції стали Тернопільський національний економічний університет, Тернопільський обласний краєзнавчий музей. Також захід відбувся за підтримки Тернопільської міської ради, Тернопільської КіноКомісії та творчого об`єднання «КіноХвиля».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.