Більше 20-ти гончарів зі всієї України з’їхались до Тернополя на фестиваль

Опубліковано в Життя краю 21.07.2017

Вчора, 20 липня, у Тернополі стартував перший гончарський фестиваль «Не святі горшки ліплять». Майстри зі Львова, Києва, Івано-Франківська, Хмельницька, Луцька приїхали, щоб показати свої роботи та провести майстер-класи на Козацькому острівку в парку «Топільче». Вчора впродовж майже 6-ти годин майстри виготовляли величезну скульптуру-глека, а в ніч з суботи на неділю будуть його випалювати.

Секретами гончарства поділились відомі майстри Юрій Данилишин, Дмитро Стаховський та Микола Величко.

«Є кілька способів ліплення. Один із них – це ліплення так званими ковбасками, які роблять вручну та накладають шар за шаром. А інший спосіб – за допомогою гончарного круга. Взагалі я дуже люблю гончарство, оскільки глина дозволяє поводитись з нею так, як хочеш, управляти нею», – розповів 33-річний Юрій Данилишин зі Львова, який займається гончарством більше 8-ми років.

Гончар Микола Величко із Староконстянтинова, що на Хмельниччині,  розповів, що майже усі майстри, які присутні на фестивалі, значну частину свого свідомого життя займались чимось іншим, але раптом у них з’явилась любов до ліплення.

«Я, Дмитро Стаховський та Юрко Данилишин майже 15 років були журналістами, але з часом перестали цим займатись. Проблема в тому, що ми створювали тексти, але матеріально їх не бачили, та й не подобалось в журналістиці те, що ти не зовсім вільний. Гончарство – це теж свого роду творчість. В тебе відкриваються безмежні перспективи. Ти можеш робити все, що захочеш. Моя бабуся казала: Якщо раз замастився в глину, то все життя не відмиєшся», – зазначив пан Микола і додав: – Перші роки глина сама диктує, що вона хоче, ти не можеш нею керувати, а коли починаєш це робити, то отримуєш “кайф”».

Майстри також розповіли, що гончарство потрібно опановувати приблизно півроку. Фінансово треба добряче витратитись на пічку та матеріали, однак з доходами також непогано.

Микола Величко посміхається і каже, що найважче в гончарстві – заснути, бо в голові багато думок, гончариш і вдень і вночі.

Організатори фестивалю запрошують усіх бажаючих прийти на Козацький острівок, адже протягом трьох наступних днів тут відбуватиметься багато конкурсів, майстер-класів та ярмарків, на яких можна придбати рукотвори. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.