У Тернопільському музеї політв’язнів презентували виставку «Бог. Церква. Україна»

Опубліковано в Життя краю 11.07.2017

Сьогодні, 11 липня, у Тернопільському музеї політв’язнів презентували виставку, присвячену пам’яті відомого українського політичного та військового діяча Ярослава Стецька та єпископа УГКЦ Йосифа Сліпого.

Свічки пам’яті урочисто засвітили Митрополит та Архієпископ Василій Семенюк, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, а також голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

Старші наукові працівники музею Ігор Олещук та Орест Савка розповіли про переслідування української церкви та її найвизначніших діячів.

Про масштабні втрати українського духовенства розповів голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.

- Пам’ять - це те, що ми маємо сьогодні. Ми маємо найбільше цінувати тих постатей, які творили цілу епоху відродження української церкви, української держави. Постать Йосипа Сліпого, Патріарха і духовного наставника всього українства, - це приклад боротьби нашої церкви за легалізацію, відродження у 1989 році. Складно зараз говорити про те, які втрати понесла церква  за десятки років переслідувань. Сотні депортованих священників у Тернопільській області, половина з яких, щонайменше, не повернулись живими. Більше як три тисячі парафій було знищено. Майже триста наших домів і монастирів забрали. Головною ідеєю було знищити українську церкву, бо вона стала основою боротьби за незалежність.

За словами працівників музею, експозицію створювали майже чотири місяці. 

Користуючись нагодою, Василій Семенюк запросив усіх присутніх відвідати прощу в Зарваниці.

«Я чекаю всіх у Зарваниці. Матір Божа заглядає на нас», – зазначив Архієпископ і Митрополит.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.