“Тобі, Україно: Одеса –Тернопіль”: відомий композитор працює над мистецьким проєктом, який об’єднає культуру двох міст

Опубліковано в Життя краю 12.07.2024

Одеський композитор Борис Мамін хоче показати Тернополю мистецтво та культуру рідної Одеси. Для цього він створює програму трьох музичних концертів, які тернополяни згодом зможуть відвідати у обласній філармонії.

Невдовзі, за задумом композитора, вже тернопільські фахові колективи виступлять в Одесі, де представлять наше місто. Так композитор хоче провести обмін та взаємозбагачення музичним мистецтвом між двома містами.

Більше про музичний проєкт під назвою “Тобі, Україно!”, Одеса –Тернопіль”, Борис Мамін розповів “Сороці”.

У Тернополі композитор вже місяць. Зізнається, сюди його привело кохання.

Я корінний одесит, більшу частину свого життя прожив у рідному місті. Однак 3 роки тому розпочав співпрацю з тернопільською поеткою Марією Карпик. Першими спільними роботами були пісні “Дотики рук”, “Краплинки кохання”, “Божевільна любов”, – пригадує Борис Мамін. –  Доволі швидко я побачив у ній не лише поетку, а й жінку. Ми почали більше спілкуватися в мережі і телефоном. Як відомо, закохані не відчувають плину часу. 

Згодом композитор отримав пропозицію від коханої приїхати до Тернополя, щоб поспілкуватися особисто.

 – Я вирішив їхати, хоча це була велика жертва з мого боку, бо Одеса для мене – не просто місто. Місто-Герой живе в  серці з перших днів. І, впевнений, що до останнього. З іншого боку – що таке сьогодні 600 кілометрів? До Тернополя  приїхав  не у гості, але з наміром жити поруч з коханою жінкою.Тут освідчився  Марії очно, почав звикати до цього чудового міста, вивчати його історію, звичаї, традиції, культуру, –  говорить композитор. 

Тернопіль справив позитивне  враження, зізнається Борис Мамін.

Тут у всьому відчуваю Європу, аж ніяк не менше ніж у Одесі, навіть трохи більше. Довподоби ваш історичний центр, парки, став, храми й набагато чистіше повітря міста, яке значно старіше за Одесу. Тернополяни щирі, толерантні, доброзичливі люди. Знайомство з мистецьким життям Тернополя навели на думку показати його одеситам, – говорить Борис Мамін.

Зараз композитор працює над створенням програм трьох концертів. Перший відбудеться вже наприкінці вересня за участі провідних артистів Одеського національного академічного театру опери та балету. Його присвятять пам’яті Соломії Крушельницької та міжнародному Дню музики. Другий – стане сольним концертом Владислави Вдовиченко, української Анни Герман. Тематику третього композитор наразі обирає.

Під час концертів буде представлено деякі твори Бориса Маміна, який цьогоріч святкує 30-річчя творчої діяльності.

– Мета проєкту – єднання музичного мистецтва та культурний взаємообмін. Коли в Одесі буде трішки спокійніше тернопільські колективи виступлять з концертами там.  Це і буде взаємозбагачення, переплетення культур різних регіонів єдиної соборної, незламної України, – говорить композитор.

До речі, зараз подружжя Борис Мамін і  Марія Карпик завершують створення своєрідного подарунку тернополянам - пісні “ Мій Тернопіль”.

– Кілька тижнів тому я подумав: “ Нехай ніколи з серця не викину Одесу, але приїхав до коханої жінки і фактично вже є тернополянином, то чому не маю закохатися у це місто? Тернопіль того вартий. І я вже 100% відчуваю, що саме тут будуть прем'єри моїх пісень “Слава Україні: гімн незламних”; “Освідчення” та інші, над якими працюю. Зараз знайомлюся з  потенційними виконавцями, шукаю студію звукозапису, відео оператора, тощо. 

Попереду у композитора й інші творчі плани, зокрема започаткувати всеукраїнський щорічний фестиваль-конкурс  “Українська романсіада”.

Проект має на меті виявлення та просування молодих талановитих співаків. Він непростий, потребує матеріальних ресурсів, але хто не ризикує той не п’є шампанське. Життя покаже й скорегує, – говорить Борис Мамін.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

17.10.2024 soroka
Роль технологій у розвитку Тернополя: можливості для ІТ-професіоналів
Тернопіль поступово стає важливим технологічним центром Західної України. Сучасні технологічні рішення, включно з розвитком інфраструктури…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.