Понад 350 друкованих видань: у Тернополі презентували виставку газет і журналів

Опубліковано в Життя краю 31.05.2024

У Тернополі відбулася презентація виставки газет і журналів під назвою «Історія в слові, слово в історії».

Виставку-музей облаштували у приміщенні редакції газети “Сільський господар”.

В експозиції – понад 350 найменувань видань. З них 250 виходили на Тернопільщині та охоплюють історію друкованої преси за століття.

Про це розповідає головний редактор газети «Сільський господар», Заслужений журналіст України Богдан Новосядлий.

Він зазначає, мета виставки – привернути увагу громадськості до важливості друкованих ЗМІ та зберегти ці інтелектуально-інформаційні скарби для наступних поколінь.

– Найстаріша газета представлена у нас – “Діло” 1918 року. Чільне місце в експозиції відведено газеті “Сільський господар”. Перший номер видання вийшов у 1926 році, ми, як сьогоднішня редакція, себе вважаємо її послідовниками. На Тернопільщині цей часопис дуже любили. Наприклад, активіст «Просвіти» Микола Трач з Чортківщини не тільки пропагував цей часопис, але й бережно зберігав його. Його внучка Вікторія Маньовська передала нам його підшивки «Сільського господаря» за 1928, 1929 і 1930 роки, – говорить Богдан Новосядлий. – Нами систематизовано обласні та районні газети, які виходили на Тернопільщині. На жаль до сьогодні працюють лише дві у Чорткові та Шумську. 

Видання систематизовані у 20 розділів. Серед них – рекламні, політичні, газети навчальних закладів тощо. Окрім видань Тернопільщини у експозиції представлені всеукраїнські та іноземні видання.

– Є видання “Голос України” – єдиної всеукраїнської україномовної щоденної газети. Її останній випуск нам надіслали колеги. На жаль, немає вже й “Урядового кур'єра”, каже Богдан Новосядлий. – Ми зібрали все це розуміючи, що катастрофічно занепадає українська і зокрема друкована преса. Хочемо це донести до молодих людей, щоб цей неоціненний скарб перейшов до наступних поколінь.

До формування експозиції долучилися більше, ніж 50 жителів Тернопільщини. Одним з них є радіожурналіст і краєзнавець Роман Островський з Копичинців. Раніше він передав виставці-музею 74 видання, сьогодні на презентацію з собою приніс ще 16 газет на релігійну тематику. 

– Загалом 90 видань я передав для цього музею. Понад 30 років я збираю ці газети вдома, в Копичинцях. Я думав про те, де вони можуть знадобитися. Зараз вони тут. Моя праця не пропала даремно. Дякую за те, що такий музей у нас є, – говорить Роман Островський.

Відкриття виставки приурочили до Дня журналіста, який щорічно святкують 6-го червня.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

06.09.2024 soroka
«Це важливий крок у нарощенні наших сил оборони», – Микола Люшняк про створення Сил безпілотних систем ЗСУ
Днями народні депутати ухвалили законопроєкт 11507. Він передбачає включення до окремих родів сил ЗСУ нової…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.