Понад 350 друкованих видань: у Тернополі презентували виставку газет і журналів

Опубліковано в Життя краю 31.05.2024

У Тернополі відбулася презентація виставки газет і журналів під назвою «Історія в слові, слово в історії».

Виставку-музей облаштували у приміщенні редакції газети “Сільський господар”.

В експозиції – понад 350 найменувань видань. З них 250 виходили на Тернопільщині та охоплюють історію друкованої преси за століття.

Про це розповідає головний редактор газети «Сільський господар», Заслужений журналіст України Богдан Новосядлий.

Він зазначає, мета виставки – привернути увагу громадськості до важливості друкованих ЗМІ та зберегти ці інтелектуально-інформаційні скарби для наступних поколінь.

– Найстаріша газета представлена у нас – “Діло” 1918 року. Чільне місце в експозиції відведено газеті “Сільський господар”. Перший номер видання вийшов у 1926 році, ми, як сьогоднішня редакція, себе вважаємо її послідовниками. На Тернопільщині цей часопис дуже любили. Наприклад, активіст «Просвіти» Микола Трач з Чортківщини не тільки пропагував цей часопис, але й бережно зберігав його. Його внучка Вікторія Маньовська передала нам його підшивки «Сільського господаря» за 1928, 1929 і 1930 роки, – говорить Богдан Новосядлий. – Нами систематизовано обласні та районні газети, які виходили на Тернопільщині. На жаль до сьогодні працюють лише дві у Чорткові та Шумську. 

Видання систематизовані у 20 розділів. Серед них – рекламні, політичні, газети навчальних закладів тощо. Окрім видань Тернопільщини у експозиції представлені всеукраїнські та іноземні видання.

– Є видання “Голос України” – єдиної всеукраїнської україномовної щоденної газети. Її останній випуск нам надіслали колеги. На жаль, немає вже й “Урядового кур'єра”, каже Богдан Новосядлий. – Ми зібрали все це розуміючи, що катастрофічно занепадає українська і зокрема друкована преса. Хочемо це донести до молодих людей, щоб цей неоціненний скарб перейшов до наступних поколінь.

До формування експозиції долучилися більше, ніж 50 жителів Тернопільщини. Одним з них є радіожурналіст і краєзнавець Роман Островський з Копичинців. Раніше він передав виставці-музею 74 видання, сьогодні на презентацію з собою приніс ще 16 газет на релігійну тематику. 

– Загалом 90 видань я передав для цього музею. Понад 30 років я збираю ці газети вдома, в Копичинцях. Я думав про те, де вони можуть знадобитися. Зараз вони тут. Моя праця не пропала даремно. Дякую за те, що такий музей у нас є, – говорить Роман Островський.

Відкриття виставки приурочили до Дня журналіста, який щорічно святкують 6-го червня.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

26.07.2024 soroka
Як безпечно взяти кредит онлайн: правила та рекомендації
У сучасному світі все більш затребуваною є послуга з отримання кредиту онлайн на карту. Якщо…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.