«ТОБОЮ СКОРИСТАЛИСЯ»: тернополяни зможуть дізнатися, як вберегтися від експлуатації

Опубліковано в Життя краю 21.05.2024

З суботи у Тернополі маршрутом №10 курсує тролейбус №104, їдучи яким тернополяни зможуть ознайомитися з реальними історіями сучасного рабства та дізнатися, як вберегтися від експлуатації.

Цей тролейбус є частиною інформаційної кампанії «ТОБОЮ СКОРИСТАЛИСЯ», яка стартує сьогодні. Її основна мета – запобігання торгівлі людьми і популяризація правил безпеки під час міграції.

Про це повідомляє директорка з розвитку ГО «ТМЖК «Відродження нації» Оксана Шлюсар.

– Проблема торгівлі людьми змінюється і адаптується до тих умов, в яких ми всі перебуваємо. Саме ця інформаційна кампанія у вигляді брендованого транспорту покликана інформувати людей. Вона акцентує саме на травматичному досвіді тих, хто це пережив. Бачачи ці історії, зображення, надписи, люди зможуть проаналізувати своє життя і за потреби звернутися за допомогою, – каже Оксана Шлюсар.

Такий брендований транспорт курсуватиме десятьма українськими містами: Тернопіль, Львів, Одеса, Хмельницький, Чернігів, Рівне, Івано-Франківськ, Полтава, Вінниця. Проводитимуть інформаційну кампанію і в поїздах Інтерсіті.

Впродовж цього тижня тролейбус курсуватиме маршрутом №10, а згодом їхатиме маршрутами №2 та №5, аби більше людей могли ознайомитися з інформацією. Загалом інформаційна кампанія триватиме до шести місяців.

 На сьогодні проблема торгівлі людьми стоїть досить гостро, заначає Оксана Шлюсар.

Тільки за 2023 рік міжнародна організація з міграції виявила і надала допомогу 374 особам, які постраждали від цього. З них 23% – переміщені особи. Важливо донести інформацію, що допомога передбачена, а також про правила безпечної міграції, – додає жінка.

Заступниця начальника управління відділу організації надання соціальних послуг управління соціальної роботи, сімейної та гендерної політики, протидії торгівлі людьми департаменту соціального захисту населення ТОВА Уляна Ярощук зазначає, ризики стати жертвою торгівлі людьми зростають за кордоном.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців з лютого 2022 року близько 10 мільйонів осіб вимушено виїхали за кордон, переважна більшість – жінки, діти та особи з інвалідністю. Наші співгромадяни рятуючи своє життя, подекуди виїжджали без відповідного оформлення документів, а після прибуття в іншу країну не були достатньо обізнані в необхідності оформлення консульського обліку. Така ситуація виступає передумовою потрапляння у ситуації торгівлі людьми під час працевлаштування, пошуку житла та пересування, – каже Уляна Ярощук.

Вразливою категорією також є внутрішньо переміщені особи.

– До переліку осіб, які мають право отримати статус постраждалого від торгівлі людьми, після початку повномасштабного вторгнення належать люди (зокрема й діти), які були примусово переміщені на окуповану територію та ті, які були використані окупантами для виконання роботи (прибирання, копання окопів, розбирання завалів тощо). Якщо ви знаєте таких осіб, повідомте їх про право звернення за допомогою та отримання відповідного статусу, – говорить Уляна Ярощук.

Для проведення процедури встановлення статусу постраждалого від торгівлі людьми у обласних та районних державних адміністраціях визначено відповідальних за це осіб.

Їх контактні дані – на сайті Департаменту соціального захисту населення ТОВА.

За словами Уляни Ярощук, постраждалим гарантують одноразову матеріальну допомогу у розмірі трьох прожиткових мінімумів та надання комплексної допомоги (психологічна, юридична та інші види за потреби). Виплату матеріальної допомоги здійснюють структурні підрозділи з питань захисту населення районних державних адміністрацій. 

– З 2021 року в області встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми для трьох жінок та однієї дитини з інвалідністю. Всі вони отримали одноразову матеріальну та ті види допомоги, якої потребували, – зазначає Уляна Ярощук.

Заступниця  директора Тернопільської філії обласного центру зайнятості Галина Приступа каже: шукаючи роботу, варто добре ознайомитися з наданою інформацією, аби переконатися, що вона відповідає дійсності.

– Для початку, ми наголошуємо на офіційному працевлаштуванні. Крім того, переглядаючи вакансії людина повинна оцінити: наскільки вакансія актуальна, чи заробітна плата прийнятна для нашого регіону, які вимоги ставить роботодавець та чи не розмиті вони, – пояснює  Галина Приступа.

Якщо ви стали жертвою торгівлі людьми повідомте про це правоохоронцям за номером 102, або телефонуйте на гарячу лінію за номером 527.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

26.07.2024 soroka
Як безпечно взяти кредит онлайн: правила та рекомендації
У сучасному світі все більш затребуваною є послуга з отримання кредиту онлайн на карту. Якщо…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.