Тернополянка створює незвичні великодні мальованки у США

Опубліковано в Життя краю 04.05.2024

Вже понад п’ять років тернополянка Ольга Чіркова створює мальованки – качачі, курячі яйця або дерев’яні заготовки жінка розписує акриловими фарбами.

Впродовж останніх двох років вона проживає у США, але й там продовжує виготовляти мальованки напередодні Великодніх свят.

Про це Ольга Чіркова розповіла “Сороці”.

Жінка каже, ідея мальованок виникла раптово.

– Я вмію робити і традиційні писанки. Якось побачила, як роблять декупаж і мені це сподобалося(прим. авт. техніка декорування, що полягає у вирізанні малюнка з різних матеріалів та наклеюванні їх на поверхню предмета, готову роботу покривають лаком для збереження малюнка), але мені зображення легше намалювати. Тож вирішила спробувати розписати яйце фарбами. Першим, що намалювала, була курочка. Згодом ідея мальованок прижилася, тож роблю їх вже 5 років, каже тернополянка.

Мальованки кардинально відрізняються від писанок, говорить мисткиня. Адже коли писанка має більш сакральне значення, мальованка – декоративний святковий елемент. Її задача – прикрашати оселю та милувати око.

Зображення Ольга Чіркова відтворює як на справжніх видутих яйцях – курячих, качачих чи гусячих, так і на заготовках з дерева чи пластику.

На створення однієї роботи йде від шести годин.

– Всі мальованки різні. Тривалість створення залежить від складності малюнку і того, наскільки робота декорована. Роль відіграє також і матеріал: якщо справжнє яйце потрібно просто добре промити і видути, то дерев’яне треба лакувати, ґрунтувати і покрити лаком ще раз. У роботи з цим матеріалом більше етапів, – розповідає тернополянка. – Якщо говорити про результат, то, на мою думку, на справжньому яйці зображення виглядає набагато краще. Шкаралупка – тендітний матеріал і просвітлюється, наче порцеляна.

Найчастіше на мальованках жінка зображує кроликів і курочок.

– Після початку повномасштабного вторгнення почала створювати також мальованки з українською символікою – в цей момент вони набули більшого попиту та глибшого змісту. Такі роботи часто замовляють українці, які живуть тут, у США. Вони хочуть, щоб їхня оселя була прикрашена українськими символами.

Тернополянка також провела майстерклас зі створення мальованок у США для всіх охочих.

– Створити таку прикрасу не складно, але потрібно опанувати технікою розпису. Вміти на дрібному предметі розмістити елементи зображення, щоб воно виглядало гармонійно. Питання не в формі чи матеріалі, а саме в майстерності, говорить Ольга Чіркова.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.