Тернопільські мисткині створили спільний проєкт, щоб привітати захисників з Днем святого Валентина

Опубліковано в Життя краю 14.02.2024

Тернопільська художниця Наталія Басараб та поетеса Марія Карпик хочуть привітати захисників України з Днем святого Валентина. 

Зараз мисткині працюють над спільним проєктом. Наталія Басараб відтворює з фотографій на полотні зображення військових та їхніх дружин, а Марія Карпик пише вірші, в яких відтворює переживання та почуття жінок, які чекають з фронту коханих. Портрети та поезію об’єднають у святковому відеопривітанні.

Більше про святковий проєкт запитувала “Сорока”.

Ініціатором ідеї стала Марія Карпик. Поетеса каже, таким чином хотіли підтримати воїнів та їхніх дружин, які зараз у розлуці.

– Ми всі прагнемо перемоги і думаємо про те, як її наблизити. У мене виникла думка про те, що її наблизить саме любов один до одного. Наші воїни відчувають, коли тил підтримує їх. Дружини захисників не розповідають про негатив чи проблеми у сім’ї, аби не турбувати своїх чоловіків зайвий раз, підбадьорюють їх. Вони стають для них моральною опорою, надихають боротися. Думаю, що саме кохання стане тою силою, яка допоможе нам перемогти, – говорить Марія Карпик.

Більшість фотографій для картин надали дружини військовослужбовців, говорить Наталія Басараб. 

Військовослужбовці  теж мають коханих і сім'ї. Двоє з героїв нашого проєкту – мої земляки, які зараз захищають нашу країну. В цих портретах я хотіла відобразити їхнє кохання. Обраниці воїнів надсилають мені фото, а я його відтворюю на папері, говорить художниця.

Вірші для привітання теж створено зі слів дружин захисників.

  Пишу про кохання, вірність на основі їхніх думок та слів. Про те, як чекають та кохають своїх воїнів. Коли спілкуюся з дружинами, дехто каже: “Я не вмію красиво висловлюватися”. Тому я пропоную їм передати те, що відчувають своїми словами. Я опрацьовую їх повідомлення, вибираю головне і на основі цього пишу, – говорить Марія Карпик. – Одна жінка написала дуже гарне привітання чоловікові. Інша – про те, як важко чекати телефонного дзвінка, складно займатися звичними справами в тривозі очікування, про намагання заспокоїти коханого. Третя жінка розповідала про нього: яка він людина, який чоловік для неї і батько для дітей. 

Готові привітання мисткині опублікують на сторінках у соцмережах та YouTube- сторінці Марії Карпик. 

На фоні портретів воїнів та їхніх половинок поетеса продекламує присвячені їм вірші.

Наближує перемогу кохання, довіра і любов один до одного. Бог – це любов, тому ми діємо по-Божому. Все буде добре, – наголошують мисткині.  

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

02.05.2024 soroka
Олександр Кацуба: Підтримувати українського виробника зараз — здоровий глузд
Пріоритетом державної політики щодо забезпечення Збройних сил має бути максимальне завантаження українського бізнесу військовим замовленням.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.