“Перинатальний центр – бренд Тернополя”: медики установи виступили проти об’єднання з дитячою лікарнею

Опубліковано в Життя краю 07.06.2023
 
Під стінами Тернопільського обласного перинатального центру зібралися працівники установи, молоді мами, члени благодійних фондів та небайдужі тернополяни.
 
Усі вони тут, аби виступити на захист установи.
 
Згідно з рішенням, прийнятим на засіданні Тернопільської облради з напрацювання пропозицій щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я спільної власності області установу хочуть приєднати до Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні.
 
Директор перинатального центру Віктор Овчарук стверджує, що рішення було прийнято без обговорення з керівниками закладів охорони здоров’я.
 
– Пропозицію цієї робочої групи скеровано на Міністерство охорони здоров’я. Воно має винести свій вердикт. Звичайно є певні страхи і ризики щодо втрати такого закладу, як перинатальний центр. Це доля всього колективу – 350 осіб можуть втратити роботу, – каже Віктор Овчарук.
 
Колектив установи впевнений: після об’єднання перинатальний центр ризикує втратити  приміщення  площею 8 450 квадратних метрів.
 
– Ми підписали з міською радою договір про безоплатне користування приміщенням. При об’єднанні закладів зміниться юридична назва установи і договір розірвуть достроково. Зараз він чинний до 2036 року. Тоді Центр «Мати і дитина» упродовж 10-ти днів буде змушений покинути приміщення, – каже Віктор Овчарук.
 
На збори трудового колективу прибула директорка Департаменту охорони здоров’я ТОВА Ольга Ярмоленко. Вона стверджує: лікарі зможуть продовжити надавати медичні послуги у цій будівлі.
 
– В обласній дитячій лікарні є відділ недоношених, відділ новонароджених, є педіатр. Це для забезпечення надання якісної медичної допомоги новонародженим. А це об'єднання покращить надання неонатальної допомоги в першу чергу глибоко недоношеним дітям. Макет такої клініки вже 3 роки працює у Луцьку, – говорить Ольга Ярмоленко. –  Рішення ще не прийнято і ризику, що хтось втратить роботу немає. Ви як надавали медичні послуги, так і будете надавати, ніхто цього не забирає.
 
Завідувачка відділу інтенсивної терапії новонароджених Неля Скубенко каже, що обласна дитяча лікарня не має потужностей, щоб забезпечити умови аналогічні тим, які є у перинатальному центрі.
 
– Перинатальний центр – це бренд Тернополя. Молоді батьки називають наш заклад першим домом своєї новонародженої дитини. Реанімація новонароджених існує тут вже 15 років і працює за замкнутим циклом. Дитина народжується і з першої хвилини їй надається висококваліфікована допомога за європейськими стандартами. Закриття цього центру позбавляє  новонароджених дітей права на допомогу в перші 5 хвилин, які вважаються “золотими”. Це може вплинути на подальший розвиток дитини, – каже Неля Скубенко. – У нас діти знаходяться в реанімації і місяць, а буває і три.  Я точно знаю, що обласна дитяча лікарня не має потужності, щоб 200-300 дітей, які на лікуванні в нашому закладі забезпечити такими ж умовами і довготривалим лікуванням на своїй базі.
Щоб захистити перинатальний центр сюди прийшла й Марія Кипибіда. Жінка народжувала у Центрі «Мати і дитина» кілька років тому.
 
– Я тут народжувала в 2020-му році свою донечку. Вона з’явилася на світ на 34-му тижні вагітності. Наше життя починалося з патології. Я безмежно вдячна цьому колективу, адже тут лікарі приймають дуже влучні та правильні рішення. Якби не вони, я б не була мамою найкращої донечки у світі,– говорить жінка. – Це – наш перший дім. Коли моя доня виросте я буду казати їй, що саме ці люди зберегли нам життя. Тому сьогодні я не можу бути осторонь того, що відбувається.
Пропозицію щодо об’єднання 15 червня має розглянути Міністерство охорони здоров’я.
 
В Тернопільському обласному перинатальному центрі кажуть: йтимуть далі і боротимуться за справедливість.
 
– Якщо нас не почують, ми залишаємо своє право, як колектив йти далі, домагатися справедливості та збереження перинатального центру окремою юридичною особою. Оскільки об’єднання потягне за собою зниження якості надання допомоги в області, – говорить Віктор Овчарук.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

01.05.2024 soroka
Волонтери «Української команди» відправили допомогу воїнам на Херсонський та Донецький напрямки
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відправив чергову допомогу на фронт. Медикаменти та побутові…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.