Частинка фронту: волонтерка з Тернопільщини створює прикраси з гільз

Опубліковано в Життя краю 16.03.2023

Волонтерка з Тернополя Ольга Данченко створює з гільз прикраси – сережки та каблучки. 

Жінка активно волонтерить з 2014 року, а з початку повномасштабного вторгнення неодноразово їздить на схід.

– Влітку я була на сході разом з нашими хлопцями і десь на просторах інтернету побачила кільце, яке було зроблено з гільзи. Було видно, що робота ручна, бо виглядало трішки грубо і неакуратно. Попри це, воно мені сподобалося і я попросила Сергія, щоб він щось таке зробив мені як військовому волонтеру. Але хлопцям було не до того, бо від початку повномасштабного вторгнення вони беруть активну участь в бойових діях, тож я залишилася з цією ідеєю сам на сам, – розповідає Ольга Данченко. – Десь місяць тому я до цього повернулася. Хотіла мати свій оберіг, своє кільце, тож почала шукати основи.

Розповідає, що ідея створення таких каблучок виникла саме на передовій.

Втілити задум в життя допоміг батько коханого воїна Сергій Коновал – старший.

– На Різдво я їздила до хлопців і попросила зібрати гільзи. Тоді взагалі не знала, як метал буде себе поводити при обробці. Більшу половину тато Сергія відсіяв, бо зроблені з металів, що ржавіють. Для основи вибрали латунь – твердий, легкий в експлуатації та красивий матеріал, – говорить Ольга Данченко. – Замовляючи основи під кільця дізналася, що надсилають мінімально 10 штук. Подумала, що це буде хороший подарунок волонтеркам або дружинам. Поки створювали кільця мої хлопці на Бахмутському напрямку мали дуже важкий бій: 22 години безперервно артилерією їх накривали з неба. Тож ми терміново шукали машини, які я везу хлопцям. Кільця вирішили продавати за донати, щоб зібрати гроші на пальне.

Готові прикраси волонтерка опублікувала на власній сторінці у Фейсбук та Інстаграм. Вісім лотів, а це 4 каблучки та 3 набори (кільце + сережки), охочі викупили менш, аніж за годину. 

– Як кожна дівчинка, я розумію, що класно мати комплект прикрас. Там, де замовляла основи  під каблучки, були й сережки, які мені сподобалися. До того ж, перебираючи гільзи я розуміла, що можу скласти їх по 3 в комплекти. Чесно кажучи, не робила велику ставку на комплекти, але найбільше людей цікавили саме вони, – розповідає волонтерка.

 Завдяки каблучкам та сережкам вже вдалося виручити 8 500 гривень.

– Коли публікувала не знала, скільки це мало б коштувати. Але досить швидко знайома запропонувала за набір 3 тисячі гривень і я зрозуміла, що далі торгуватися я не хочу.  За 40 хвилин буквально все було заброньовано, дехто вже скидав кошти. Найменший донат за кільце – 1000 гривень. Я була вражена. Одразу ж подзвонила до Сергійового батька. Він дуже зрадів і його це також надихнуло до роботи.

Без власників залишилися лише кілька прикрас, розповідає волонтерка: набір планує надіслати на благодійний аукціон в Полтаву, а два кільця замовили журналістки з Польщі та Іспанії. Зараз вони знімають кінострічку про жінок на війні. Охочі активно записуються у чергу, аби придбати такі прикраси.

 

–  Кожне кільце створено вручну. Сергій Коновал- старший не має досвіду роботи з металом, бо займається обробкою граніту. Тож усі прикраси він створив використовуючи підручні матеріали, що були вдома. В мережі нічого схожого ми не найшли, хоч і гуглили навіть іншими мовами. Тобто ці прикраси особливі, – говорить волонтерка. – Класно те, що кожна гільза – унікальна. Це частинка фронту при мені. Не просто муляж, а справді той патрон, який міг відіграти вирішальну роль. Це дуже цінно, бо коли людина задонативши отримує щось таке, вона відчуває себе причетною. Відчуває, що потрібно працювати далі.

Ольга Данченко та Сергій Коновал-старший планують продовжити створення прикрас з гільз. Також хочуть розпочати й створення підвісок.

На кошти від продажу прикрас волонтерка хоче в подальшому купити воїнам антидронову рушницю.

– Ми хочемо брендувати прикраси, плануємо ставити це на масштабніший рівень. Але до закінчення війни усе це буде повністю волонтерським проектом, про комерцію не може йти і мови, – зазначає Ольга Данченко. Я б дуже хотіла на кошти, які ми зберемо, купити антидронову рушницю. Хлопцям дуже потрібні дрони і антидрони, а вони у нас дорогі.

За створення прикрас планують взятися після повернення зі сходу, каже Ольга Данченко.

Вже приблизно всі бачать, як вони виглядатимуть, але буде ще краще. Ми також вдосконалюємося і з кожною роботою прикраси ставатимуть ще акуратнішими. Хоча насправді виготовити такі речі не так легко, як здається. На створення одного набору йде орієнтовно 4 години. Але якщо заготовки ми можемо замовити, то від гільз ми залежні, бо скільки їх буде – ми не знаємо. Гільзи з поля бою несуть в собі саме ту енергію, яка і задумана і закладена у цих прикрасах, але їх не так просто назбирати, особливо зараз. На Бахмутському напрямку важкі бої, там хлопцям не до їжі чи сну, не говорячи про гільзи. Тож чекатимемо контрнаступу, бо під час нього дуже гарно назбируються трофеї. Сподіваюся щось ми таки позбираємо, – каже Ольга.

Ольга Данченко співпрацює з трьома бригадами. Воїни підтримали ідею волонтерки та передають гільзи й для нових виробів.

– Днями мені передали багато класних великих гільз, які підійдуть навіть під вази. Також будуть залиті воскові свічки, створені годинники і брелки чоловічі  – дуже класне поєднання зі шкірою. Стараємося робити все максимально екологічно та із залишків матеріалів: шкіри, мармуру тощо. Це для того, щоб зменшити собівартість та збільшити енергетичний рівень готового продукту. Також в планах квіткові композиції з квітами, сукулентами та гільзами. Ідей дуже багато, а великий попит нас дуже заряджає працювати далі, – додає Ольга Данченко.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.