Тернопільський художник Рустам Давлетов малює картини з пораненими воїнами в лікарнях

Опубліковано в Життя краю 20.02.2023

Художник Рустам Давлетов, який передавав свої картини для прикрашання укриттів, зараз малює картини з пораненими військовими у лікарнях Тернополя.

Про нову ініціативу Рустам Давлетов розповів «Сороці».

– Все розпочалося з того, що до мене звернулася волонтерка Олена Хмельницька, яка відвідує поранених військових у лікарні. Один із захисників вирішив спробувати у своєму житті те, чого ще не робив. Він захотів навчитися малювати. Тоді пані Олена згадала про мене. Вона запитала, чи не міг би я малювати з воїном, – каже художник.

Хлопець мав поранення, через які він не міг вставати, тож був прикутий до лікарняного ліжка.

– Ми облаштували робоче місце так, щоб йому було зручно. Разом намалювали картину. Йому сподобався процес. Уже на наступний раз до нас ще приєдналися охочі військові малювати. І так кожного тижня нас ставало більше. Спочатку хлопці казали, що не будуть малювати, але побачивши результат, їх зацікавило. Я старався давати легші завдання, адже їм важко довго працювати. У нас не було багато часу, бо поранені воїни ходять на процедури, та й ступені пораненні не дозволяють довше займатися. Урок триває орієнтовно одну годину, зазначив Рустам Давлетов.

Чоловік зауважив, що перші заняття для нього були дещо хвилюючими.

– Я думав, про що можна говорити, а про що не варто піднімати розмову. Також старався підібрати роботи, які сподобаються хлопцям та не будуть важкими у техніці. Але зрозумівши, що вони оптимістично налаштовані, мені стало легше знайти до них підхід. Загалом наші військові дуже хоробрі та відважні, – наголосив митець.

Заняття відбуваються щочетверга.

Ми стараємося приділяти більше часу нашим захисникам. На усіх заняттях присутня Олена Хмельницька. Сама вона приїхала з окупованої території, тож розуміє, наскільки важливою є підтримка і допомога для військових, розповів Рустам Давлетов.

Окрім цього, художника запросили взяти участь у виставці в онкологічному відділенні лікарні. Тернополянка Ольга Навроцька зібрала картини художників для виставки, щоб надихнути пацієнтів відділення та урізноманітнити сумні коридори лікарні.

Я передав п’ять картин на виставку, які залишаться назавжди прикрасою для онкологічного відділення, каже Рустам Давлетов.

Також художник продовжує разом з Людмилою Синяковою проводити майстер класи з малювання в „Арт-студії Д. Р”  у Тернополі  для дорослих та дітей. Вони закликають допомагати усім, хто потребує допомоги.

– Ми стараємося по-різному долучатися до допомоги і намагаємося щось вкласти у цю боротьбу. Приємно, що люди відгукуються та стараються втілити свої ідеї, звертаються за допомого до нас. Дуже важливо, щоб для перемоги України кожен робив усе, що в його силах! каже Рустам Давлетов.

Фото: Рубіжанська міська військова адміністрація

 ОЛЕСЯ БІДНЮК, студентка 3-го курсу ТНПУ

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.