Версія для друку

«До і після»: у Тернополі відкрили виставку харківського художника (фоторепортаж)

Опубліковано в Життя краю 14.12.2022

У Тернопільському обласному художньому музеї презентували персональну виставку художника з Харківщини Юрія Клапоуха «До і Після».

Весною митець приїхав на Тернопільщину разом із дружиною через повномасштабне вторгнення. Зараз Юрій Клапоух живе та творить у Залізцях.

У експозиції представлено 34 картини художника, серед яких як полотна на побутові теми, пейзажі та портрети, так і картини на воєнну тематику.

– Ця виставка про те, як 24 лютого розділило наше життя на до і після. Про людей, які боронять. Про місця, які ще болять. Про те, хто ми є, каже Юрій Клапоух.

Вже незадовго після переїзду почалася співпраця митця та Залозецького краєзнавчого музею, каже директор музею Василь Ільчишин.

Я сам не місцевий, як і Юрій. Коли почув, що до нас переїхав художник, то десь на підсвідомому рівні відчув потребу допомогти творчій людині. Допомогти усім чим можемо – хоч добрим словом чи порадою, – каже Василь Ільчишин. Вже буквально за пів року ми з Юрієм зробили два повноцінних проекти, окрім його участі у мистецькому пленері. Юрій відгукнувся на прохання відтворити в кольорі портрет сотенного УПА Миколи Кутраня та він написав ікону «Герб Залізців».