Версія для друку

«Вони нас захищають, а ми їм допомагаємо»: першокласниця з Тернопільщини ціле літо вирощувала овочі для воїнів

Опубліковано в Життя краю 23.11.2022

Шестирічна чортків’янка Марта Яковенко разом з мамою передали домашню консервацію для захисників України.

Овочі для закруток дівчинка вирощувала самотужки. А опісля мама дівчинки Олена Яковенко зробила з  них консервацію, яка вже згодом поїде до захисників.

Що саме вирощували та чому вирішили допомогти у Марти та її мами Олени Яковенко запитала «Сорока».

Ідею підтримати захисників таким чином дівчинці підказала мама.

– Марта дуже переживала, що не може допомогти нашим воїнам. Ми живемо на краю міста, тож вона не може долучитися до організації блокпостів чи марафонів, які проводять дітки. Це її засмучувало. Тому я запропонувала долучитися до допомоги таким чином і Марті ця ідея дуже сподобалася, – розповідає Олена.

Жінка каже, доньці завжди подобалося допомагати на городі.

– Їй було цікаво, що, де і як росте. Любов до цього їй, мабуть, прищепив мій батько. Цього року вона захотіла свою особисту грядку. Її вона доглядала сама: садила овочі, підливала, полола. Я їй не допомагала. Лише трішки підказала, як сапати, щоб вона знала, де яка рослинка, – говорить Олена Яковенко.

Маленька Марта розповідає, для воїнів власноруч виростила кабачки та гарбузи.

– Мені дуже подобається доглядати за грядкою, це не дуже важко. На своїй грядці вирощувала кабачки і гарбузи. Ще допомагала вирощувати перець і помідори, каже Марта. – Я часто приходила на грядки дивилася до овочів і поливала їх. Найважче для мене було сапати.

Олена Яковенко розповідає більшість переданих закруток були приготовані з вирощених дівчинкою овочів.

– Цього року Бог дав, що вродило дуже багато всього. Марта тішилася з того, що в неї великий урожай. Консервацію робила я, бо їй лише шість років, тому вона до цього не долучається поки, – говорить жінка. – Більша частина переданого – це кабачки Марти. Я приготувала їх за 3 чи 4 різними рецептами. Доклали ще кілька салатів та сушені яблука. Їх вони з моїм батьком збирають та сушать кожного року.

Консервацію для захисників передали до оперативного штабу Чортківської міської ради.

Дівчинка каже, рада, що змогла допомогти захисникам України.

– Я дуже хотіла допомогти військовим і рада, що змогла це зробити. Вони нас захищають, а ми їм допомагаємо. Планую ще допомагати, говорить дівчинка.

Мама дівчинки каже, зараз дуже важливо допомагати воїнам адже попереду важка зима.

– Зараз всі ми спрямовані на те, щоб здобути перемогу якомога швидше. З свого боку ми маємо підтримувати наших воїнів. Я дуже пишаюся, що Марта захотіла зробити свій вклад в нашу спільну боротьбу. Ми закриваємо консервацію кожного року для своїх потреб. Приготували небагато закруток, тож і передати велику кількість не змогли, але раді, що змогли долучитися, каже Олена Яковенко. – Зараз відчуваю, що справ ще дуже багато і треба далі  допомагати нашим захисникам. Попереду зима, яка буде важкою для всіх нас. Тому ми повинні якомога більше годувати та підтримувати наших солдатів. Бути вдячними за те, що вони роблять для нас справді величезну справу.