Версія для друку

«Діти-поспішайки»: у тернопільському центрі «Мати і дитина» розповіли, як рятують передчасно народжених малюків (фото)

Опубліковано в Життя краю 18.11.2022
Міжнародний день передчасно народжених дітей у світі відзначають 17 листопада.

З цієї нагоди у Тернопільському обласному клінічному перинатальному центрі «Мати і дитина» журналістам показали, як виходжують таких крихітних пацієнтів.

«Разом з батьками боремося за ще одне життя»

Цьогоріч тут народилося 14 дітей до 1 кг та 33 дитини від 1 до 1,5 кг, каже завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених центру «Мати і дитина» Неля Скубенко.

– Кожна десята дитина у світі народжується передчасно. У нашому центрі сконцентровані пацієнтки з найважчими проблемами невиношування. Орієнтовно 80 % усіх складних пологів в області відбувається саме в нашому медзакладі. Чим це зручно? Тим, що не потрібно транспортувати матір та новонароджену дитину з району. Малюк в першу ж хвилину отримує необхідну допомогу і так до виписки. Усе це є результатом довготривалої та важкої праці моїх колег і батьків дітей. Ми разом боремося за ще одне життя, – розповіла Неля Скубенко.

Найскладнішим етапом, каже Неля Володимирівна, є період, коли «ранні пташенята» перебувають в реанімації.   

– Тут ми надаємо багатопрофільну допомогу, щоб забезпечити життєво важливі функції, зокрема дихання, харчування. Цілодобово моніторимо стан дитини. Двері реанімації відчинені 24/7. Батьки постійно можуть бути поруч. Опісля ми переводимо малечу на другий етап лікування – у відділення постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених. Звідти діток виписують додому,  зазначила Неля Скубенко.

Фото 1

У Міжнародний день передчасно народжених дітей в центі «Мати і дитина» завжди багато гостей. Діти та їхні батьки приходять, аби подякувати лікарям та усьому медперсоналу за врятовані життя.

Крихітна Аня: 540 грамів щастя

Марія Оліяр з чоловіком та маленькою донечкою Анною приїхали з Теребовлянщини. Дитина народилася на 26 тижні вагітності. Сьогодні Ані – 1 рік і 4 місяці. Вона вже наздоганяє ровесників, за що батьки дякують Богові та лікарям.

– Наша лялька народилася з вагою 540 грамів. Далі були довгі місяці лікування. Я дуже рада, що народжувала саме тут, адже лікарі подарували Ані друге життя. Зараз це легко згадується, бо той етап вже пройдено, однак тоді було дуже важко. Допомагала молитва, – розповідає мати дівчинки Марія Оліяр, – Щодо імені, то ми планували назвати її Вікторією. Але якось мені приснився сон, у якому ми хрестили дитину, а хтось запитав, як називаємо. Я тоді відповіла, що Анна. Так і з’явилося ім’я.    

Виписали Аню з мамою додому, коли дитина вже важила 1720 грамів.

Фото 2

«Моя донечка була меншою за ляльку»

Місяць тому в Тернопільському обласному клінічному перинатальному центрі «Мати і дитина» народилася двійня – Алінка та Богданчик. Дівчинка важила лише 600 грамів, а її братик – 650 грамів. Зараз діти перебувають під цілодобовим наглядом лікарів і вже набирають вагу.

– Ми завжди просили Бога про дитину, а коли почули, що буде двійня, радості не було меж. Вагітність проходила добре, я навіть не сподівалася, що діти народяться на такому ранньому терміні. Після пологів з’явився страх. Я плакала, бо не знала, чи побачу своїх крихіток живими. Дякую лікарям, що роблять все можливе і неможливе. Нам з чоловіком поки не можна брати дітей на руки, можемо лише тримати їх за ручку. Алінка здається ще меншою, аніж лялька, якою я гралася в дитинстві. Вже так хочеться пригорнути їх до себе, терпіння не маю,  наголосила пані Оксана, мати двійні.   

Фото 3

Під час війни кількість передчасних пологів зросла

Генеральний директор КНП ТОКПЦ «Мати і дитина» Віктор Овчарук каже, під час війни кількість передчасних пологів зросла. Пов’язано це із стресами та постійною тривогою.

– Психологічний фактор зараз впливає навіть на абсолютно здорових дітей. А у вагітних це подвійний вплив, оскільки мама хвилюється не тільки за своє життя, а й за те, як безпечно виносити та народити здорову дитину. Війна суттєво вплинула на вагітність жінок, ми це бачимо у зростанні кількості передчасних пологів. Допомагаємо усіма силами. У нашому центрі також працює психолог, діє школа відповідального материнства. У підвалі ми облаштували усі необхідні умови, щоб приймати пологи та надавати допомогу матері і дитині навіть під час повітряної тривоги чи інших небезпек, – поділився Віктор Овчарук.

Фото 4