Актори з Херсона на тернопільській сцені розповіли про життя в окупації

Опубліковано в Життя краю 01.11.2022

У п’ятницю, 28-го жовтня, у Тернополі презентували моновиставу  Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша «Кицька на спогад про темінь».

Режисером є заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк. Головну роль виконала акторка херсонського театру Ольга Бойцова.

Вистава за мотивами п’єси Неди Нежданої розповідає історію жительки Донецька та реалії життя, в яких живуть мешканці окупованих міст та населених пунктів України.

Сергій Павлюк розповідає, що образ героїні збірний і створений на основі декількох реальних історій.

Впродовж вистави вона ділиться з глядачами власною історією та готує борщ, яким після завершення вгощають усіх присутніх.

– Якою б цікавою не була історія, але коли одна людина дуже довго розповідає щось іншим, вони поступово втрачають інтерес. Коли є дія, набагато легше як актрисі, так і глядачу сприймати її, – каже Сергій Павлюк. – Коли я прочитав п’єсу, до мене прийшла ідея: у ній згадується Революція на граніті – там був мій старший брат, він розповідав що теж брав участь у голодуванні. Так й виникла ідея приготувати борщ.

Прем’єра вистави у такій інтерпретації відбулася місяць тому у Києві, каже акторка Ольга Бойцова.

– Ця вистава давно існувала в нашому театрі. Вона була гарна, була інша. ЇЇ ставили просто неба, на природі. Замість індукційної плити, яку ми використовуємо зараз, був казан. Колега, яка тоді виконувала цю роль, пішла на співпрацю з окупантами, і це найжахливіше. Це моя подруга. Душа болить і в мене немає розуміння, немає відповіді, – говорить Ольга Бойцова. – Ця вистава є тим, що зараз на устах кожного українця. Воно болить, бо ми живі люди. Але я вірю, що дуже скоро перемога буде за нами і ми повернемось в мій рідний Херсон.

Разом з акторкою та декораціями впродовж вистави на сцені був й український прапор. Його з окупованого міста вивіз режисер.

– Я зняв його 3-го березня. Він лежав в калюжі біля стели Небесної Сотні. Я вирішив залізти на стелу і підняти стяг назад, повернути на місце. Коли виліз побачив перебитий трос і думав, як підняти прапор. Тоді з Будинку Офіцерів висунулась свинособака. Трішки полаялася та помахала автоматом в мою сторону. Я запитав, чи можу забрати прапор, на що почув: «Забирай і йди». З того часу стяг в мене. Наступного дня він був на маленькому мітингу,  а потім і на великому. Далі зі мною виїхав, – пригадує Сергій Павлюк. – Прапор повернеться на стелу Небесної Сотні. Хоч вони зірвали тризуб і фото, але ми все відновимо. Стяг буде вдома і ми теж.

Виставу вже показали у Києві, Одесі, Хмельницькому та Миколаєві. З Тернополя режисер та акторка вирушили в Івано-Франківськ.

Кошти з продажу квитків та пожертв планують передати працівникам Херсонського театру, які залишилися в окупованому місті і чекають, коли його звільнять.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.