Тернопільська собака-рятувальниця першою в Україні вивчила новий метод пошуку людей (фото, відео)

Опубліковано в Життя краю 19.08.2022

Тернопільська собака-рятувальниця Фіона вже більше двох років допомагає шукає зниклих на відкритій місцевості.

Нещодавно чотирилапа рятувальниця у Португалії навчалася шукати людей за методом «Аркон».

На сьогодні Фіона – єдина в Україні службова собака, сертифікована працювати за цією методикою.

В чому особливість цього методу та як Фіона рятує людей дізнавалася «Сорока».

Фіона вже більше двох років працює в головному управлінні ДСНС України у Тернопільській області. Щороку чотирилапа рятувальниця допомагає відшукати постраждалих та зниклих, розповідає начальниця кінологічного відділення ГУ ДСНС України в Тернопільській області Катерина Кузик.

– Щороку восени у нас розпочинається сезон, коли у лісі можуть заблукати грибники або діти під час відпочинку. Фіону до пошуку ми залучаємо щоразу. Свою роботу вона виконує чудово, – розповідає Катерина Кузик. – Щороку Фіона допомагає врятувати орієнтовно 3-5 людей, залежно від кількості виїздів.

Аби вправно виконувати службові завдання, Фіона щодня займається до двох годин, говорить інструктор службового собаківництва кінологічного відділення ГУ ДСНС України в Тернопільській області Тарас Жук.

– У звичних умовах стараємося кожного дня тренуватися на території або за межами підрозділу. Це орієнтовно до двох годин у день, – говорить Тарас Жук. – Вона дуже цінна для нас. Людський нюх та зір не можуть відчути, де перебувають зниклі. А  собака має дуже хороший нюх. На жаль, так буває, що під час справжніх пошуків не завжди знаходимо живу людину, а Фіона навчена шукати саме їх. Мертвих вона не ідентифікує.

У липні собака-рятувальниця поїхала до Португалії, де впродовж 21 дня навчалася шукати людей за методом «Аркон».

Для Фіони це перше навчання за кордоном, однак з завданням вона впоралась на «відмінно».

– Навчання відбувалося за сприяння рятувальників Португалії та Іспанії. Під час курсу ми працювали з колегами з Португалії на їхній тренувальній базі, яка займає близько 7 тисяч квадратних метрів, говорить Катерина Кузик. – Курс було розділено на теоретичні та практичні заняття. Останні  проводилися як на відкритій території, так і в техногенних завалах  – собака мала знайти умовного потерпілого, якого ховали без відома її та провідника. Навчання тривало за будь-яких погодних умов та температурних режимів для того, аби вона завжди знала, як працювати.

Головна мета методу «Аркон» – зробити собаку більш автономною, розповідає Тарас Жук.

– За методом «Аркон» кінолог під час пошуку залишається на місці, а собака задіює власні ресурси: слух та нюх. Тож кожен день протягом курсу ми напрацьовували її навички та більшу автономію собаки, – розповідає Тарас Жук. – Погодні умови були вкрай складні: кожного дня спека, непритаманна для нашого регіону. Для Фіони це було складно, але вона все витримала і чудово впоралася.

Разом з Фіоною навчання проходили ще дві собаки з України. Однак наразі лише Фіона отримала сертифікат та може шукати людей за методом «Аркон».

– Після цих навчань собака буде ефективніша, більш працездатна та якісніша в своїй роботі, – говорить Катерина Кузик. – Далі плануємо розвиватися.  В нас буде можливість навчати молодих собак, з якими ми зможемо працювати та  надавати методичні рекомендації іншим підрозділам,  щоб вони також ефективно могли працювати в своїх областях.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко: Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів
Кияни, які взяли участь в благодійному забігу на Трухановому острові та аукціоні зі збору коштів…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.