Маленька тернополянка готує кекси з лохиною та шоколадом, аби допомогти ЗСУ

Опубліковано в Життя краю 19.08.2022

Тернополянка Яся Гаврищук готує та продає кекси, а гроші переказує на допомогу захисникам України.

Вже місяць 8-річна дівчинка щоранку прокидається о сьомій годині та разом з мамою пече смаколики. Опісля з свіжою випічкою Яся їде у центр міста, аби зібрати якомога більше коштів для українських воїнів.

Про кекси та допомогу з дівчинкою говорила «Сорока».

Яся розповідає, робити щось, аби допомогти воїнам, надихнули однолітки, однак ідея з кексами виникла не одразу.

– У моєму дворі двоє братів продавали солодку та просту воду, аби зібрати гроші на ЗСУ. Тож я теж захотіла допомогти нашим воїнам. Спочатку продавала резинки для плетіння, але їх ніхто не купляв. Потім в нас з мамою з’явилася ідея пекти кекси і ми почали. Їх купляли з першого ж дня. Я була дуже рада, що  люди не ігнорують моє бажання допомогти, – розповідає Яся.

Кекси дівчинка готує двох видів – шоколадні та з лохиною.

Аби приготувати солодощі, дівчинка щоранку прокидається на годину раніше, ніж зазвичай.

Випікати кекси Ярославі допомагає мама.

– Печемо командою. Збиваю все я сама, але я трошки не вмію наливати тісто в форми, бо трохи велика миска, тому мама мені допомагає. Також вона ставить кекси в духовку та витягає їх звідти, – говорить Яся. – Зранку мене мама будить о сьомій годині і до восьмої ми печемо кекси. Прокидатися рано трішки важко, але воно того варте, я ж допомагаю ЗСУ. Потім йду продавати свіжі солодощі.

Дівчинка каже, розуміє, наскільки важливо зараз допомагати воїнам, адже її дядько Роман зараз на передовій.

– Я добре розумію: війна – це справа серйозна. Знаю про це, бо воює мій дядько. Він зараз на нульовій позиції на сході. Того я добре  розумію, що роблю та для чого, – говорить Яся.

Мама дівчинки пані Ірина каже, разом Ярославою неодноразово пекли кексики відколи дівчинці виповнилося 3 роки. Ідею таким чином допомагати воїнам сприйняла позитивно.

– Горджуся своєю дитиною та її рішенням. Якщо говорити про все, що відбувається від початку повномасштабної війни, звісно, ми всього дитині не показуємо, але стараємося, щоб вона була обізнаною в подіях, що тривають в країні. Від початку Яся хотіла допомагати. Разом ми ходили плести маскувальні сітки, вдома вона шукала пусті банки, коли побачила, що їх збирають, та віддала свій дитячий одяг. Вона старається допомогти всіма силами, – розповідає Ірина. – Вона читала про дівчинку, яка зібрала гроші для ЗСУ, граючи в шахи, та про хлопчика, який також зібрав певну суму, співаючи. Тому, коли в неї виникла ця ідея, дочка сказала: «Мама, я не хочу назбирувати певну суму, бо допомога нашим військовим потрібна щодня. Вони не чекатимуть на гроші, вони їм потрібні вже зараз: комусь треба кровоспинні, комусь ще щось». Всі ми розуміємо, що зараз людська підтримка потрібна нашій армії як ніколи.

Великі шоколадні кекси з лохиною коштують у дівчинки 20 гривень. Менші, шоколадні, – 10 гривень.

Гроші дівчинка щодня перераховує благодійним фондам. Про це Яся щодня звітує у соцмережах.

 – Куди та скільки грошей я переводжу – щодня пишу у Фейсбук та Інстаграм. Також я викладаю фотографії з людьми, які купують кекси, – розповідає Яся. – Я публікую все це не для того, аби похвалитися, а щоб люди бачили, що я їх не обманюю. Щоб розуміли, куди я переводжу кошти.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.