Версія для друку

«Думки про перемогу змушують прокидатися щоранку та діяти»: тернополянка збирає кошти для ЗСУ з перших днів війни

Опубліковано в Життя краю 01.08.2022

Тернополянка Інна Ханас активно волонтерить з перших днів війни.

Разом з подругою Яною Лазар, яка зараз мешкає в США, дівчина збирає кошти, аби забезпечити захисників всім необхідним.

Днями дівчата придбали для воїнів дрон вартістю 350 тисяч гривень.

Про волонтерство та збір коштів Інна Ханас розповіла нашій журналістці.

Тернополянка каже, волонтерити почала з перших днів війни.

Думаю, що всіх нас події 24-го лютого шокували, адже такого не чекав ніхто. За кілька днів, 26-го лютого, мій хлопець вирушив добровольцем у Ірпінь. Я теж не змогла стояти осторонь і вирішила зробити щось корисне – почала допомагати як їхньому батальйону, так і іншим захисникам. Разом із найближчими друзями спочатку ми збирали кошти через соцмережі та закупляли необхідне за запитами військових. Через певний час ми побачили, що деякі речі важко дістати у нас і почали замовляти їх з Польщі, – пригадує Інна Ханас. – Кошти збираємо спільно з моєю подругою Яною Лазар. Вона теж тернополянка, однак зараз перебуває у Нью-Йорку. Яна допомагає нашим захисникам кожного дня: поширює інформацію про війну у США та бере участь у мітингах.

Серед вже придбаного дівчатами – одяг, взуття, амуніція, тепловізори, приціли, автівки та літальні апарати.

 Нещодавно волонтерки купили для воїнів дрон вартістю 350 000 гривень.

– Його ми придбали для бригади, де також служать наші хлопці з Тернополя. Необхідну суму зібрали орієнтовно за 10 днів. Тож таким чином долучаємось та допомагаємо. Нещодавно ми придбали й 2 авто для воїнів, – говорить Інна Ханас. – На початку війни за один день ми могли зібрати, наприклад, 150 тисяч гривень своїми силами. При тому, що ми не зірки та не блогери. Тоді люди дуже активно долучалися до збору коштів. Зараз, чесно кажучи, трошки важче йдуть збори.

Зараз дівчата збирають кошти аби придбати воїнам машину. До ініціативи активно долучилися й тернопільські підприємці.

– Ми вже придбали дві автівки для воїнів. Зараз збираємо на автівку для батальйону «Азов» у Києві. Загалом нам потрібно зібрати  4 300 євро. До цього та попереднього збору коштів  долучаються  місцеві підприємці або просто люди які надають свої послуги. Вони передають подарунки чи сертифікати, які потім розігруємо серед людей, які донатили нам. До 2-ох зборів доєдналися вже понад 50 спонсорів, – розповідає Інна Ханас. – Такі розіграші допомагають привернути увагу більшої кількості людей до збору коштів.

Волонтерка каже, таким чином вони роблять власний внесок в наближення нашої спільної перемоги.

– Головною мотивацією продовжувати є наша спільна ціль – перемога. Саме вона змушує пробуджуватись кожного ранку та робити щось для наших захисників. Всі ми сподіваємося, що вже зовсім скоро переможемо. Тому з свого боку навіть живучи у відносно спокійно місті, як Тернопіль, ми намагаємося долучитися до нашої спільної боротьби та зробити внесок у перемогу. Адже до неї ми йдемо усі разом, – додає тернополянка.