Версія для друку

На дорогах Тернопільщини відтепер вантажівки зважуватимуть у русі

Опубліковано в Життя краю 15.07.2022

На Тернопільщині запрацювали три автоматичні комплекси зважування вантажних автомобілів у русі.

Їх встановили на трьох основних дорогах області. Одна з них – шлях М19, що біля Чорткова, ще дві  – дорога М30 поблизу Бережан та Н18 біля села Комарівка.

Впродовж перших 20 днів роботи автоматичні комплекси зафіксували порушень на понад 10 мільйонів гривень.

Про це розповів начальник Служби автомобільних доріг в області Микола Довгошия.

– Всі комплекси пройшли сертифікацію і працюють. Загальна кількість вантажних автомобілів масою від 12 тонн, які проїхали, складає понад 10 000. З них близько 11% потенційно встановлених порушників. Сума штрафів попередньо становить понад 10 мільйонів гривень, – говорить Микола Довгошия.

Комплекс обладнаний датчиками, зокрема у асфальтобетонному покритті, що вимірюють габарити та вагу вантажівки під час руху, а також камерами для фіксації номерних знаків авто.

– Комплекс автоматично здійснює зважування транспортного засобу, визначення габаритних розмірів, навантаження на кожну вісь автомобіля, а також на кожну сторону по розміщенню колеса. Інформація узагальнюється та надсилається до відповідного органу для накладення електронного підпису й винесення постанови. Після цього власники транспортних засобів отримають постанови із встановленими штрафами для їх сплати, – говорить Микола Довгошия. – Комплекс розміщений на всю ширину дороги, що не дозволяє його об’їхати з будь-якої сторони.

Заступник начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Ігор Гайдук каже, комплекси встановили, аби вберегти дороги від руйнування.

– Видано розпорядження голови ТОВА. Ми попередили всі сільськогосподарські підприємства, перевізників та інші суб’єкти підприємницької діяльності, які займаються перевезеннями, щодо недопущення перевищення навантаження на одну вісь у зв’язку з руйнуванням дороги, – каже Ігор Гайдук. – Це дозволить забезпечити  цілісність і попередити руйнування дорожнього покриття. Наші дороги ремонтувалися і будувалися для того, щоб можна було користуватися такими прекрасними шляхами. Коли буде здійснюватися перенавантаження автомобільного транспорту, тоді при температурі повітря +28 ºС  і вище відбуватиметься руйнування дорожнього полотна.

Загалом на українських дорогах встановлено 101 комплекс автоматичного зважування. Вартість одного такого комплексу  орієнтовно 15 мільйонів гривень.