Версія для друку

Тернополянка Надія Урманець створює патріотичні сумки з особливим змістом (фото)

Опубліковано в Життя краю 07.07.2022

Тернополянка Надія Урманець від початку війни створює патріотичні сумки.

Пошиттям шоперів займається її мама, а художнє оформлення дівчина здійснює самостійно. У такий спосіб хоче популяризувати українську культуру, а також допомогти ЗСУ, адже зібрані кошти майстриня віддає на потреби українських захисників.

На авторських екосумках Надії Урманець – калина, «коктейлі Молотова», квіти, цитати українських поетів та інші патріотичні мотиви.

Про свою творчість на тканині дівчина розповіла «Сороці».

Каже, ідея започаткувати таку справу з’явилася, коли Надія сиділа в укритті під час повітряної тривоги.

–  Це був початок березня. Напруга наростала, наче грудка в горлі. Було важко зібратися і щось робити. Ідея створювати шопери виникла раптово. Ми сиділи в укритті. Тоді я подумала, наскільки швидко зараз розвивається культура нашої нації. З нею знайомиться весь світ – люди співають «Ой, у лузі…», ходять у вишиванках, слухають українську музику. Хотілося, також бути «в темі», зробити свій вклад у цей важливий процес. Тож я вирішила, що створюватиму патріотичні сумки. Вже наступного ранку ми купили тканину і фарби. Мама взялася шити, а я – малювати, розповіла Надія Урманець.

Художньої освіти дівчина не має, вивчає англійську та німецьку мови у магістратурі. Попри це, з дитинства Надія любить малювати. Цей хист їй передався від батька.

– Мама з татом завжди дозволяли мені творити. У мене дуже швидко змінювалися хобі – то бісер, то малюнки фарбами, то олівцями, то робота зі склом. Було важко зупинитися на чомусь одному. Згодом ці всі захоплення я закинула, а повернулася до малювання на початку війни, поділилася Надія.   

Перша сумка, яку створила дівчина, поїхала в Харків. Це дало їй наснагу продовжувати роботу, адже до цього тернополянка вагалася, чи сподобаються її екосумки клієнтам.

Бестселером серед робіт Надії Урманець є шопер з калиною та рядками «Ой, у лузі червона калина похилилась.

–  З цією піснею усі засинали і прокидалися. Вона стали популярною у кожному куточку світу. Також я малювала на сумках «коктейлі Молотова» із написом: «Один з собою, будь ласка». Більшість клієнтів хочуть чогось яскравого, що буде привертати увагу. Просять зобразити природу, українські символи та нашу культуру. Перед замовленням я узгоджую з людьми, яким має бути шопер. На цьому етапі я дізнаюся дуже багато про замовника, адже його бажання демонструє його внутрішній світ, – зазначила дівчина.

Екосумки Надії Урманець уже популяризують Україну в Польщі, Німеччині, Англії. Днями дівчина отримала замовлення навіть з далекої Індонезії.

Один шопер майстриня створює 2-3 дні. Якщо малюнок кількашаровий, то потрібно більше часу, щоб він висох. Були у Надії й термінові замовлення. Тоді вона створювала екосумку за 5 годин.

Тернополянка каже, процес створення шоперів допомагає їй приглушити тривогу.

– Під час роботи я абстрагуюся від усього. Це мене дуже розслабляє. Є тільки я, тканина і фарба! Малювання допомагає мені знаходити сили і терпіння, щоб йти далі, підсумувала Надія Урманець.  

Авторські сумки Надії витримують вологу. Їх можна прати і навіть ходити з ними під дощем. Фарба дуже якісна, тож кольору малюнок не втратить.