«Читали мої історії під час окупації»: книга лікарки з Тернополя допомогла людям пережити жахи війни

Опубліковано в Життя краю 27.05.2022

Тернопільська лікарка Ольга Сковронська добре відома в місті не лише як медичний фахівець, але й як талановита авторка.

Минулоріч жінка видала свою збірку казок для дорослих «Білий ангел» – зібрання історій, які завжди завершуються добре.

Під час війни авторка вирішила зробити свій внесок у боротьбу з ворогом – частину коштів від продажу книги жінка віддає для ЗСУ.

Детальніше про це Ольга Сковронська розповіла журналістці «Сороки».

– Пишу я з раннього дитинства, але потім обрала шлях лікаря. Навчалася в медичному інституті. Під час навчання видала маленьку збірку, в основному це були поезії, а вже в 2019 році почала писати короткі історії, які назвала казками. Публікувала їх в інстаграмі, але багато читачів запитували, чи планую я видавати їх у форматі книги. Тож з часом я вирішила видати книгу. В 2021 році вона вийшла друком, – розповідає авторка. – Мої історії дещо фантастичні, у них є вигадані фрагменти, але практично у кожній є персонаж, прототипом якого є реальна людина.

Від початку війни історії Ольги Сковронської не раз допомагали своїм читачам не втратити віру в перемогу навіть під час тимчасової окупації.

– Багато людей казали, що моя книга допомогла їм у цей складний час. Люди читають щось позитивне, хороше, відволікаються, тоді їм стає легше на душі. Наприклад, одна жінка взяла її з собою в підвал і читала історії під час повітряних тривог. Вона на той час перебувала під окупацією в Київській області, – говорить тернополянка. – Також мені написала дружина військовослужбовця, який зараз на війні. Розповіла, що після того, як прочитала книгу за 1 день, вона вперше від початку війни змогла заплакати. Читаючи казки, їй стало трохи легше. Таких відгуків було багато, що мене дуже здивувало.

Щоб допомогти воїнам, Ольга Сковронська почала продавати свою книгу, а частину коштів передавати на закупівлю необхідних речей для Збройних сил України.

– У квітні подруга моєї подруги почала збирати гроші на тепловізор для свого чоловіка, який на передовій. Тоді я згадала, що в мене ще є достатня кількість книг, тож вирішила частку суми з кожної книги відраховувати на потреби ЗСУ, – пригадує авторка.

Зараз тернополянка допомагає зібрати кошти, потрібні, щоб купити далекомір.

– Не вся сума зібрана нами, але якась частина докладена до зборів, організованих людьми, яких я знаю і яким довіряю, – говорить жінка. – Спочатку це був тепловізор, потім частково допомогла коштами на закупівлю автомобіля. Нещодавно ми збирали на білизну, футболки для поранених, а зараз – на далекомір.  Ми збираємо гроші на ті потреби, які є актуальними зараз, люди досить активно відгукуються.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.