Версія для друку

«Жахи в Бучі – це біль і жалоба на все моє життя»: завтра у Тернополі київський художник презентує виставку картин про війну

Опубліковано в Життя краю 25.05.2022

Завтра, 26 травня, у Тернополі відкриють персональну виставку київського художника Артема Андрейчука (Kaffelman) під назвою «Україна. Війна. 2022».

Митець розповів, що Буча, Ірпінь, Ворзель – місця його дитинства. Він важко переживав дні, коли рашисти знищували ці населені пункти та вбивали людей. Згодом він створив серію картин, які розповідають про війну в Україні.

Презентують роботу у креативному кластері Na пошті.

– Живопис – це моя зброя. Живопис – це той інструмент, яким я володію найкраще, яким я можу висвітлювати події війни. Наразі живопис – це та рівновага яка дозволяє мені триматись і жити далі і допомагати людям. Вважаю, що без мистецтва життя неможливе. Бучанські жахи це біль і жалоба на все моє життя. Взагалі, Буча, Ірпінь, Ворзель - це місця з мого дитинства, мій дід з Бородянки. Я дуже важко пережив ті дні, а потім народились картини «Свята Буча» і «Невідомі святі. Київщина». Коли працював над цими картинами, було відчуття, наче то не я малюю. Дуже дивне було відчуття, зазначив художник.

Він наголосив на тому, що зараз перебуває  в постійному творчому русі, бо реагувати треба швидко і влучно.

– Сьогодні для мене має значення все і заглиблення у власні переживання, емоції і створення мистецтва, яке підживлюватиме суспільство. У серію картин «Україна. Війна. 2022.», яка буде вперше представлена у Тернополі, входять роботи різні за стилем і технікою: тому що весь творчій процес іде на відчуттях: це абстракція, фігуратив, пейзаж, але єднає картини між собою страх, біль, сльози… каже митець.

Вхід вільний! Відкриття 26 травня о 18:00. Виставка триватиме до 15 червня.