Версія для друку

Тернополянин створює дерев’яні картини, щоб допомогти захисникам

Опубліковано в Життя краю 18.04.2022

Тернополянин Тарас Малиновський відтворює у дереві Тризуб та картину «Козаки пишуть листа турецькому султану». Більшу частину коштів, отриманих за роботи, чоловік передає волонтерам, які забезпечують захисників всім необхідним.

Чоловік розповідає ще до війни виникла ідея створювати такі картини, однак через повномасштабне вторгнення плани підприємства та його власні змінилися.

Наша позиція була такою, що кожна людина повинна залишатися на своєму місці. Кожен має займатися тим, що найбільше виходить. Тому  перестали шукати варіанти того, що можемо зробити. Є можливість збирати кошти та допомогти фінансово, тож цим ми і зайнялися, – каже Тарас Малиновський.

З 2014 року Тарас Малиновський займається виготовленням святкового та весільного декору. Однак з перших днів війни робочі станки підприємства використовували з іншою метою.

– Ми працювали на армію. Різали основи на сітки захисникам, які самі їх плели. Крім того, дівчатам, які шиють аптечки, різали на лазерному станку заготовки. Це допомагає пришвидшити їх виготовлення. В даний час це найоптимальніша можливість допомоги, – каже тернополянин.

Кошти, отримані з продажу картин, та власні тернополянин передає на потреби волонтерів.

– В основному ми закриваємо потреби волонтерів у Тернополі. Наприклад, ми спонсорували купівлю потрібної для пошиття аптечок тканини. Великим фондам, як правило, трохи простіше. Вони більше розрекламовані, їх більше знають. Люди, які займаються волонтерством тут, на місцях, не мають такого доступу до інформаційних ресурсів. Відповідно їм закривати потреби трохи складніше, але від того їхня значимість не зменшується, – говорить Тарас Малиновський.

Чоловік додає, багато українців зараз шукають насамперед можливість долучитися та допомогти.

– Насправді дуже багато людей хочуть допомогти. Не обов’язково купуючи щось, а інколи й просто безпосередньо віддавши гроші. Принаймні ті, для кого я робив ці картини, були більше ніж зацікавлені у допомозі. Велика кількість людей, роблячи замовлення, навіть не уточнювали розмір картини, варіанти дерева чи покриття. Вони просто брали тому, що треба було передати кошти. І реально дуже багато людей зараз допомагають, – розповідає Тарас Малиновський. – Чоловік з Хмельницького, з яким ми в останнє бачилися 10 років тому, коли дізнався про ініціативу передав з людиною, яка їхала до Тернополя, гроші. Сказав: «Картину зробиш після війни, якщо матимеш час та бажання».

Картина, яку відтворив в дереві Тарас Малиновський – відома робота українського художника Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові». Чоловік каже, що це зображення здалося йому знаковим.

– Я не можу сказати, що я довго думав над тим, яку картину використати. Просто з усіх можливих варіантів, які в мене були, це зображення є найбільш символічним. Звичайно це не є реальним перенесенням з минулого в сучасне, адже в цій війні Туреччина на нашому боці. Однак ця картина, як на мене відображає те, що українці  – далеко не ті люди які здаються.