Версія для друку

«Майже не вражає легені, але не виключено варіант довготривалого перебігу», – тернопільський епідеміолог про «Омікрон»

Опубліковано в Життя краю 14.01.2022

Захворюваність на коронавірус серед дітей, медиків та вчителів зростає.

Про це повідомив заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Володимир Паничев.

– Показник захворюваності на 100 тисяч за останні 14 днів має стійку тенденцію до зростання. Ми вважаємо, що нинішнє ускладнення ситуації в області, як і загалом в Україні, викликане поширенням «Омікрону». Хочеться сподіватися, що відносна легкість коронавірусу, викликаного «Омікроном», у порівнянні з коронавірусом, викликаним варіантом «Дельта», має наслідком зменшення летальності. Попри це, є загроза тяжкого перебігу інфекції серед людей, які перебувають у групах ризику, – зазначив Володимир Паничев.

Епідеміолог також підкреслив, що «Омікрон» не вражає легені, але є небезпечним для організму за довготривалого перебігу.

– Починаючи з Південної Африки, де «Омікрон» вперше діагностували, з’явилися повідомлення про те, що мутації, які відбулися в геномі варіанту «Омікрон», сприяють підвищеній контагіозності та хвороботворності, але ці мутації є такими, що в більшості випадків не викликають тяжкого перебігу. Це загальновідома тенденція для патогенів природного походження – вони мають мутувати в бік ослаблення своїх хвороботворних властивостей. Все-таки цей вірус відрізняється більшим поширенням, властивістю викликати більше вірусне навантаження на організм. Причиною меншої летальності є те, що він майже не вражає легені, але не виключені варіанти довготривалого перебігу, особливо серед дітей. Це небезпечно з огляду на можливі ускладнення. Поки не можна розслаблятися, адже проблема залишається доволі складною, пояснив Володимир Паничев.