Версія для друку

У Тернополі показали дев'ять жіночих поглядів на війну

Опубліковано в Життя краю 12.10.2021

У тернопільському кінотеатрі «Злата» презентували фільм «Невидимий батальйон».

Кінострічка розповідає історію шести жінок, які відстоювали незалежність нашої країни у російсько-українській війні, проте офіційно вважалися куховарками, швеями та зв’язківцями.

Це відображає й назва стрічки.

Про це під час презентації розповіла ветеранка Катерина Луцик.

Жінки не мали доступу до бойових посад. Вони воювали, звільняли міста, штурмували будинки. Були снайперкинями, кулеметницями, гранатометницями, тобто займали бойові посади. Офіційно ж, вони ніде не були влаштовані.  Через це стрічку ми назвали «Невидимий батальйон». Для того, аби роль жінки і саму жінку на війні дійсно побачили усі, – каже Катерина Луцик.

За словами ветеранки, ідея створити цій фільм виникла ще на початку війни.

– Кінострічкою 2017-го року ми добилися змін в законодавстві України. Це дало жінкам доступ до 63 бойових посад та більше ніж 450 цивільних посад в Збройних силах України, – розповідає Катерина Луцик. Також цим фільмом ми хочемо показати, що прагнемо до професійної армії. Тому що ні стать, ні колір шкіри чи очей не відіграє ролі.  Якщо ти – професіонал своєї справи, маєш бажання та можливість, то немає різниці чоловік ти чи жінка.

Фільм презентували у понад десяти країнах світу та понад сотні міст України.

Зокрема, стрічку також показали у штаб-квартирі ООН, НАТО та багатьох посольствах світу.

– «Невидимий батальйон» був знятий також трьома жінками режисерками, тому зазвичай ми кажемо, що це 9 жіночих поглядів на війну, – говорить Катерина Луцик. – Після показів ми спілкувалися як з нашими, так і закордонними дипломатами. Від них почули фразу, що саме цим фільмом і своїми чесними, відкритими історіями, ми показали  зробили набагато більше, ніж наші дипломати за багато років. На жаль, в інформаційній війні Україна програє Росії і багато людей за кордоном не знають справжньої картини.

Разом з ветеранкою стрічку у Тернополі презентували представниці влади та громадських організацій нашої та сусідніх областей.

– Ініціативи, які проводяться завдяки реалізованим нами проектам, є величезною командною роботою. Гендерна тематика є сьогодні в системі державної політики і вона регулюється багатьма законодавчими актами. Сьогодні ми бачимо систему, яка нарешті зрушила з місця. Дуже важливо сьогодні проводити просвітницьку роботу та нагадати людям про те, що війна триває. Особливо напередодні Дня захисника і захисниці. Бо не всі захисники – чоловіки, і не чоловіки – захисники, – говорить активістка хмельницької громадської організації «Тепло рідних сердець» Леся Стебло.