Версія для друку

До Тернополя вперше приїхав Олег Сенцов (фото)

Опубліковано в Життя краю 27.09.2021

В рамках туру містами України до Тернополя приїхав Олег Сенцов.

Зустріч з відомим режисером та письменником відбулася 26-го вересня у креативному кластері «Na пошті».

Під час заходу Олег Сенцов поділився з присутніми історіями написання власних книг. Зокрема двотомного видання «Хроніки одного голодування». Цю роботу режисер написав у 2018 році, перебуваючи в колонії Російської Федерації.

Нагадаємо, після того, як Військовий суд у Ростові-на-Дону засудив письменника, він оголосив про голодування з вимогою повернути волю 64 українським політв'язням, котрі також перебували у полоні в Росії.

 У карцері було багато часу, багато думок і хотілося ними поділитися… Перш за все, мені було важко психологічно і фізично, тож я вирішив вести щоденник. А як його вести у бетонному мішку: нічого нема, дві камери все знімають, кожного обшуку тебе роздягають догола і неможливо щось сховати. Єдиний варіант – писати його відкрито, пригадує Олег Сенцов. – На моє прохання мені дали зошит, ручку і я почав писати. Мене просили дати прочитати і жалілися на поганий почерк. Тож почав писати ще гірше: без абзаців, зносок, дат. Щоб читач не зрозумів, що закладено в щоденнику, бо писати в в’язниці про в’язницю було заборонено.

Під час зустрічі режисер говорив з читачами також про кіно, полон, спогади часів Революції Гідності та інші громадсько-політичні аспекти життя.

Крім того, тернополяни мали нагоду поставити письменнику запитання та поділитися власними враженнями від книг.