Версія для друку

Іспит з української мови: де його скласти в Тернополі та кому він потрібен

Опубліковано в Життя краю 06.08.2021

З 27-го липня на базі Тернопільської обласної бібліотеки для молоді розпочав роботу Пункт проведення іспитів на рівень володіння державною мовою.

Як проходить екзамен, кому та для чого  потрібно його складати «Сорока» запитала у інструкторки іспиту Ольги Василюк.

– Наша бібліотека уклала угоду з Національною комісією з питань володіння державною мовою. Ми стали посередниками для здачі іспитів тим, кому потрібен сертифікат – людям, яким мова буде потрібна для виконання службових обов’язків: прокурорам, суддям, поліцейським, директорам шкіл, тим хто працюватиме в органах місцевого самоврядування або на інших керівних посадах згідно з переліком. Також екзамен потрібно скласти особам, які хочуть отримати громадянство України, – розповідає Ольга Василюк. – Зараз є відповідна постанова, згідно з якою кожен державний службовець і, ті хто хоче мати громадянство, повинні досконало володіти українською мовою. Сертифікат отриманий у разі успішної здачі, дуже важливий, бо без нього ці люди не будуть прийняті на бажану роботу або не стануть громадянами країни.

Щоб скласти іспит, охочим слід авторизуватися на сайті Комісії, обрати потрібний іспит, подати заявку та вказати центр іспитування.

– Коли людина обирає як місце складання екзамену нашу бібліотеку, ми повідомляємо про час, у який можемо прийняти учасників для здачі іспиту, – пояснює Ольга Василюк.

За словами інструкторки, екзамен триває дві години.

– Іспит учасники проходять онлайн. Він складається з чотирьох частин: культури мови, читання, письмо та говоріння. Завдання є як письмові, так і усні, – розповідає Ольга Василюк. Чи отримала людина сертифікат визначають після перевірки завдань обох типів.

На сьогодні у Тернопільській обласній бібліотеці для молоді склали іспит 53 особи.