Тернополяни можуть долучитися до астрологічного забігу

Опубліковано в Життя краю 07.07.2021

У суботу, 10-го липня, тернополяни мають нагоду долучитися до зоряного забігу «Astro Run».

Змагання розпочнуться о 19-годині на території Лозівської ЗОШ, де знаходиться єдина в Україні сільська шкільна автоматизована обсерваторія.

Як проходитиме забіг «Сороці» розповів організатор заходу, учасник клубу «Ternopil Running Club» Олег Бутковський.

За його словами, ідея провести такі змагання виникла ще взимку.

– Спільно з «Ternopil Running Club» ми робимо пробіжки і обдумуємо спільні змагання. Десь зимою в мене, власне, виникла ідея пробігтися у Лозовій. Тим більше, там є обсерваторія і після пробіжки можна поспостерігати за небесними об’єктами. Клуб мене підтримав, їм цей захід видався доволі цікавим і ми почали його реалізовувати, – розповів Олег Бутковський.

«Astro Run» – благодійний захід, тож основна його мета  збір коштів на закупівлю необхідного для обсерваторії обладнання.

– Плануємо закупити для обсерваторії безперебійний блок живлення, проектор, фільтри. Тобто першочергове обладнання для того, щоб вона набагато краще функціонувала. За нашими підрахунками, на це необхідно 250 –  270 тисяч гривень. Ми розуміємо, що таку суму ми, звичайно, не назбираємо, але хоч частково таки зможемо забезпечити це обладнання, розповідає Олег Бутковський. – Крім того, завдяки цьому забігу ми хочемо популяризувати саму обсерваторію, адже про цей об’єкт знає мало хто. Також це спосіб пропаганди здорового стилю життя серед різних вікових груп.

Учасники можуть долучитися до забігу в одній з двох дистанцій – на 5,3 і 18,5 кілометрів.

– 18,5 кілометрів – це вже більше для професіоналів. Однак, на цьому шляху є 4 пункти харчування, де учасники можуть випити води і трішки перекусити. Контрольний час для цього шляху – 2 години 45 хвилин. Дистанцію у 5,3 кілометри може подолати кожен. Ми встановили часовий ліміт – одна година, тож людина людина може просто швидкою ходьбою подолати цю відстань. Тут також буде один контрольний пункт, де учасники зможуть підкріпитися, каже організатор.

Переможці «Astro Run» отримають грошову винагороду, розповідає Олег Бутковський.

– Призовий фонд змагань становить 13 500 гривень. На дистанції 18 кілометрів грошовий приз за перше місце становитиме 2 000 гривень, за друге місце 1 500 гривень, і за третє  – 1 000 гривень. На відстані у 5 кілометрів грошовий приз складе 1 000, 750 і 500 гривень відповідно, – каже чоловік. – Однак, окрім винагороди, учасники також матимуть можливість насолодитися місцевими краєвидами, адже дистанція частково проходить через поля і села. Тож кожен знайде щось для себе.

Опісля бігу учасники матимуть можливість побачити та дізнатися багато цікавого про зорі.

Після подолання дистанції усі матимуть можливість дізнатися більше про сузір’я, переглянути фотовиставку та дізнатися, як створювалися фотографії. Також буде екскурсія під куполом обсерваторії. Для дітей організуємо цікаві конкурси, астрофільми. Крім того, будуть борщ і пампушки,підсумовує Олег Бутковський. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.