"Тривога сягає піку": тернопільська психіатриня розповіла, як боротися з панічними атаками

Опубліковано в Життя краю 19.06.2021

 Майже кожного дня ми стикаємося з тривогою. Великі та маленькі переживання є звичною частиною життя сучасної людини, та що робити, коли хвилювання переростає в паніку, а потім  – виходить з-під контролю?

Пришвидшене серцебиття, дихання, оніміння кінцівок, дискомфорт в грудях – все це, симптоми панічної атаки.

Згідно з статистикою з Національної бібліотеки США з медицини з тривожними приступами людина може зіткнутися на будь-якому етапі життя, проте, симптоми часто починаються до 25 або 35 років. Вдвічі частіше їх діагностують у жінок.

Про ознаки панічних атак та методи боротьби з ними «Сорока» запитала у лікаря-психіатра Тернопільської Центральної Районної Лікарні Діани Попович.

– Панічна атака – це такий стан, коли тривога в людини доходить до піку. Для прикладу візьмемо умовну шкалу тривоги, де 0 це відсутність хвилювання, а 10 –  найвища його можлива інтенсивність. В нормі, тривога виникає в нас тоді, коли дійсно є якась загроза  і доходить до 2 – 3 балів. Якщо у людини генералізований тривожний розлад, тривога постійно тримається на рівні 5-6, не залежно чи це дрібниці, не варті уваги, чи справжні проблеми. Панічна атака – це впевнена 10-ка,  пояснює Діана Попович.  Вона є раптовою і характеризується тим, що на фоні певної причини спочатку виникає тривога, яка призводить до виділення гормонів стресу. Їх цілий ланцюжок зокрема кортизол – «гормон стресу», що виробляється в наднирниках.

Психіатриня пояснює, що відчуття тривоги, раніше людині було потрібно еволюційно.

– Коли люди ще не були настільки розвиненими, полювали на мамонтів і бачили певну загрозу, наприклад – хижака,  в них появлялася тривога, стрес. Відповідно, виділені гормони були потрібні для «Бий або тікай» – захисної реакції утвореної еволюційно і потрібної для виживання тоді.  Зараз, в більшості випадків, вона є недоречно і не потрібною, адже стреси вже не такі як тоді, а більш соціальні. Сьогодні ми переважно боїмося не лева, а звільнення з роботи, майбутніх екзаменів тощо, але реакція тіла залишилася та сама, каже фахівець.

Діана Попович розповідає, що таким чином організм готується протидіяти загрозі.

 – Гормони стресу ведуть до певних змін в організмі таких, як підвищення артеріального тиску, пришвидшення пульсу, дихання, напруга в м’язах. Організм готовий діяти але людина не реагує. Це все може супроводжуватися запаморочення, відчуття, що кінцівки, як «ватні», сухість в роті тощо, розповідає психіатриня. – Під час цього всього людина не усвідомлює своєї тривоги і, відповідно, не розуміє, що з нею відбувається. З’являються такі думки, як: «Я сходжу з розуму», «В мене інфаркт» або «я помираю». Вони тривогу тільки збільшують і тоді це коло замикається: виділяється ще більше гормонів глюкокортикоїдів, симптоми просто погіршуються. Все це йде по колу і доходить до найбільшої інтенсивності – панічної атаки.

За словами експерта, атака виникає на фоні певних факторів, які її провокують.

– Як і в випадку з будь-яким неврозом, до них може бути генетична схильність, якщо в дідуся або бабусі вони були. Як наслідок цього, може бути недостатнє виділення певних нейромедіаторів таких, як гормон щастя. Крім цього розвиток тривожних приступів може спровокувати неправильне виховання в наслідок незадовільної матеріально-побутової атмосфери, – каже Діана Попович. – Якщо в людини є передумови до реагування на певні ситуації шляхом панічної атаки і в неї сильна криза в житті, тоді запускається цей ланцюжок і людина фіксується на цьому. Особа не усвідомлює тривогу і те, що саме її спровокувало.

Лікар наголошує, що однією з основних ознак панічної атаки є її недовготривалість.

– Вона стається раптово. Пацієнт не розуміє, що з ним сталося, фіксується на цьому стані і в нього з’являється тривога очікування – страх наступних приступів, що погіршує проблему. Панічна атака є короткотривалою – в середньому 10-15 хвилин, – говорить лікар.

Психіатриня наголошує, що при появі симптомів панічної атаки потрібно якомога швидше звернутися до фахівця, щоб проблема не стала хронічною.

Насамперед якщо панічні атаки виникають з усіма цими симптомами, потрібно однозначно проконсультуватися з спеціалістом, який зможе поставити правильний діагноз і підібрати правильне лікування. Існує кілька методів як можна допомогти собі, – каже експертка. – Перший  – це контрольоване дихання. Потрібно спробувати зосередитися на диханні і перевести пришвидшене у спокійне. Вдих на 1-2, а видих –на 3-4-5-6. Видих має бути довшим, бо в спокої ми дихаємо саме так. Коли в людини паніка дихання стає дуже часте і поверхневе. Тоді кисню в організмі забагато і людина наше перебуває у стані зомління. У такому випадку варто подихати у паперовий пакет. Думаю ви вже бачили цей метод у кіно і він дійсно працює. Під час тривожного приступу організм людини перенасичується киснем а такі дії допомагають знизити концентрацію кисню зупинити атаку.

Крім того, у боротьбі з панічними атаками можуть допомогти методики «Майндфулнес», говорить Діана Попович.

– Безпосередньо, коли людина відчуває, що підходить панічна атака можна застосувати такий метод, як переключення уваги з симптомів, думок на щось інше – своєрідна медитація. Постаратися знайти зручну для себе позу, присісти і спробувати знайти три різних предмети певного кольору, порозглядати ці предмети – тіні, що падають, фактуру, форму. Після цього ми шукаємо 3 різні звуки. Наприклад, звук автомобіля за вікном, звук роботи комп’ютера тощо.  Потім – на 3 відчуттях. Наприклад, відчуття того. Як наші стопи торкаються підлоги. Коли ви пройшли всі ці етапи йдете на друге коло і шукаєте всього по 2, а потім – по 1. Таким чином можна призупинити розвиток панічної атаки і зменшити тривогу, – підсумовує психіатриня.

Світлини з мережі інтернет

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.