П'ять днів культури та мистецтва: як цьогоріч пройде фестиваль «Ї»

Опубліковано в Життя краю 10.06.2021

Наступного тижня, з 16-го по 20-ге червня, у Тернополі відбудеться 8-й мистецький фестиваль «Ї».

У зв’язку з пандемією минулого року фестиваль не проводили, проте цьогоріч завдяки послабленню карантинних обмежень він таки відбудеться.

Серед локацій восьмого фестивалю – бібліотека «Мистецьке Тернопілля», креативний кластер «Na пошті», академічний обласний український драматичний театр імені Т. Г. Шевченка, Палац Кіно тощо.

Головна особливість дійства – у поєднанні різних мистецьких жанрів.

Директор мистецького фестивалю «Ї» Юрій Матевощук каже, що цього принципу дотримувалися й цьогоріч.

– Унікальність цього фестивалю полягає в сполученні різноманітних жанрів мистецтва. Ми можемо говорити про те, що література грає в програмі ключову роль і найбільше подій пов’язаних саме з нею. Однак, ми завжди намагаємося зробити так, аби всі жанри поєднувалися між собою. Нарівні з літературою представлені музика, живопис, кіно, – каже Юрій Матевощук.

Розпочнеться фестиваль з презентації книжки Тетяни Іваніцької «Мій дідусь був польським переселенцем», а локації – бібліотека «Мистецьке Тернопілля».

Цьогоріч участь в фестивалі візьмуть як українські, так і польські митці.

– Я не можу перерахувати всіх, хто є учасником, проте, можу сказати, що зокрема, на фестивалі «Ї» Юрій Андрухович презентує свій новий роман «Радіо Ніч», а Макс Кідрук традиційно на фестивалі розповість про свою наступну книгу. Також Марк Лівін та Ілля Полудьонний  виступлять з презентацією книги «Простими словами», а брати Капранови розкажуть про свій новий роман «Рута», – каже Юрій Матевощук. – Ще на третьому році ми заявили про міжнародний статус фестивалю і цьогоріч ми його також  підтверджуємо –  в нас буде троє гостей з Польщі завдяки підтримці Генерального Консульства  РП в Луцьку.

Організатори додали, що люди пільгових категорій можуть отримати безкоштовні квитки на фестиваль для цього потрібно зв’язатися з організаторами.

– Люди, які мають посвідчення учасника бойових дій, пенсіонери, люди з інвалідністю мають можливість отримати квитки безкоштовно. Потрібно лише написати нам, але знову ж таки не зволікати, адже через карантинні обмеження ми можемо забезпечити наповнення залу лише на 2/3, говорить Юрій Матевощук.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.