Жителька Тернопільщини плете капелюхи з жита, яке вирощує власноруч (фото)

Опубліковано в Життя краю 13.05.2021

Екологічно чисті капелюхи з соломи виготовляє кременчанка Ірина Валецька.

Для цього жінка навіть самостійно вирощує жито, аби матеріал був зручним у плетінні.

Про свою любов до соломоплетіння Ірина Валецька розповіла «Сороці».

– Декілька років тому подивилась одну програму, у якій ведуча сплела собі капелюшка. І так там все було подано «просто», що я загорілась цією ідеєю теж. Почала збирати інформацію про цей вид мистецтва – соломоплетіння. Все думала, що хтось мені таки дасть ту солому. Але отримувала її я жорсткою, твердою, непридатною для такої творчості. Довелося посіяти жито на своїй присадибній ділянці, розповідає Ірина Валецька.

У висоту жито сягає двох метрів. Аби отримати вдалий урожай, потрібно докласти чимало зусиль, каже жінка.

–  Його потрібно вчасно зжати, є свої терміни збору урожаю. Роботи з ним дуже багато чорнової. Її в інтернеті не показують, ця краса лишається за кадром. Для капелюшків використовують житню соломку. Ця соломинка найдовша з усіх злакових, пояснює Ірина Валецька.

Перед плетінням солому необхідно підготувати, аби процес був вдалим.

–  Перед роботою соломку замочую у воді. Тоді плету довгу косичку – метрів 35 десь. Потім найважче – потрібно зшити цю косичку певною технікою, надаючи форми капелюшка. Головний виріб виготовляю до 3-х днів з підготовленої соломки, – каже кременчанка.

Ірина Валецька зазначає, що соломоплетіння – справа нелегка.

– Це довга, марудна справа і тяжкий хліб. А потім почути: «А чому так дорого?». Зимою виготовляла дідухи на Різдво. Не від одних чула: «Це ж колоски! Чому за гроші?!». Дідух виготовляють 1 рік. Від посіву зерна в землю. З одного виду колосків нічого не вийде. Ще потрібно насіяти і сухоцвітів, і кермеку, і льону, і вівса. Посіяла кермек, бавилася з ним 2 місяці, а він не зійшов, не якісне насіння. І розпочинай «пісеньку» знову, ділиться жінка.  

Солома – це природній матеріал. Вироби з неї зберігають у сухому прохолодному місці, бо вони бояться вологи, розповідає Ірина Валецька.

– У головному виробі з соломи прохолодно, він гігроскопічний, його можна намочити в воді і бути безпечно на пекучому сонці, – каже кременчанка. – Надихає на творчість мене природа, а особливо симетрія в природі. Все симетричне і дзеркальне, дуже яскраве. Вчора спостерігала за народженням метелика, він цілий день сидів і чекав, доки його зморщені крила стануть придатними до польоту.

На фото: Ірина Валецька 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.