Тернопільський військовослужбовець розповів, як проводять вакцинацію у Конго

Опубліковано в Життя краю 06.05.2021

Прес-офіцер Тернопільської 44-ї окремої артилерійської бригади Юрій Кульпа вже понад пів року перебуває у Демократичній Республіці Конго, куди поїхав у рамках миротворчої місії ООН.

Вчора військовослужбовець отримав першу дозу індійської вакцини від COVID- 19.

Як вакцинують українських миротворців у Конго –  Юрій Кульпа розповів «Сороці».

– В українському національному контингенті вчора розпочалась вакцинація особового складу. Оскільки ми знаходимось у складі Місії ООН, на вакцину чекали недовго, як було заплановано навесні, згідно черги, куди включені інші контингенти країн-учасників Місії. Я перший отримав щеплення з 20 військовослужбовців, які прибули на вакцинацію, – розповідає Юрій Кульпа.

За словами тернополянина, перед щепленням військових оглянули як українські, так і індійські лікарі.

– По прибуттю в індійський госпіталь їх медики перевіряли стан нашого здоров'я, виміряли температуру, запитували, чи немає протипоказань, алергічних реакцій на прививки. Робили відповідні записи та перевіряли дані в медичних книжках.  Окрім цього, перед вибуттям на вакцинацію наші медики здійснювали огляд військовослужбовців щодо стану їхнього здоров'я, – говорить Юрій Кульпа.

Вакцинували у госпіталі INDIAN HOSPITAL LEVEL-3, індійського національного контингенту МІСІЇ ООН зі стабілізації в ДР Конго.

– Після реєстрації, згідно зі списком, викликали нас на щеплення. Я зголосився йти першим, оскільки був налаштований позитивно, а також, щоб зафільмувати сам процес вакцинації особового складу загону. В маніпуляційній один лікар робив запис в книжку, інший наповнював шприц. Коли вводили вакцину, болі не відчував. Усе відбувалось швидко і професійно, – каже миротворець.

Інформація про вже зроблені щеплення членам Миротворчої місії ООН вносять до вакцинаційного сертифікату.

– В кожного миротворця є міжнародний вакцинаційний сертифікат, де вписуються усі зроблені щеплення. Напередодні відрядження до Африки ще в Україні ми отримали більше 10 вакцин. Туди ж буде зроблена відповідна відмітка про отримання вакцини від COVID-19, – говорить тернополянин.

Поділився миротворець й власним самопочуттям після щеплення.

– Вчора після вакцинації, погіршення самопочуття не відбулося. Сьогодні теж себе почуваю добре, скарг на стан здоров'я немає. Після закінчення вакцинації виходив з почуттям виконаного обов'язку, а ще з побажанням, щоб якомога швидше планету залишила ця хвороба. На жаль, через неї втрачено чимало життів, зокрема молодих,зізнався Юрій Кульпа. Особисто моя думка: вакцинуватися треба не тільки від ковіду, адже тільки колективний імунітет змінить ситуацію з захворюваністю на гостру респіраторну коронавірусну інфекцію SarCoV-19.Ми повинні максимально з відповідальністю поставитися до вакцинації населення, щоб врятувати життя та здоров'я своє та оточуючих. А далі… побачимо.  

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.